Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

12 natte maanden op een rij: september is nu al natter dan gemiddeld

di 10 sep. - 10:03

September is na amper 11 dagen al natter dan een gemiddelde septembermaand. En dat is al de twaalfde maand op rij waarin meer neerslag viel dan het gemiddelde voor die maand. Een recordperiode, met ook een recordhoeveelheid neerslag.
regen

Dat september regenachtig begonnen is, hoeven we je niet te vertellen. "Normaal valt er in een septembermaand 65 millimeter regen", zegt weerman Bram Verbruggen. Op het moment dat dit artikel verschijnt, is er al 66,6 gemeten.

"Dat is dus opnieuw een nattere maand dan gemiddeld, voor de twaalfde keer op rij. Dat is een absoluut record", benadrukt Verbruggen."Het vorige record bedroeg slechts 8 maanden op rij en dat dateert uit 1905".

Wat is gemiddeld?

Het KMI baseert het gemiddelde per maand op een periode van 30 jaar. Dat heet dan het "klimaatnormaal" of "langjarig gemiddelde". Op dit moment is dat de periode van 1991 tot en met 2020. Elke tien jaar berekent het KMI nieuwe normalen, om rekening te houden met de huidige klimaatverandering.

Dat het een extreem nat jaar was, blijkt ook uit de totale hoeveelheid neerslag die gevallen is. Er is nog nooit zoveel regen gemeten in Ukkel in een periode van 12 maanden. "Maandag, op 9 september, werd die grens al overschreden", zegt David Dehenauw van het KMI. "Op dit moment meten we 1205,6 millimeter sinds 1 oktober 2023". Eind deze maand zal blijken hoe groot dat 12-maandenrecord exact wordt.

Al is het niet overal even nat. "We gebruiken Ukkel als referentiepunt, maar elders in ons land zien we dat sommige plaatsen nog natter waren en andere net droger", zegt Verbruggen.

Van extreem droog tot extreem nat

De verklaring ziet Verbruggen in de klimaatverandering. "Door die verstoring van het klimaat zien we bij ons soms langere droge periodes maar ook meer regen en langere natte periodes".

"2022 en 2023 waren bijvoorbeeld erg droog. Landbouwers hadden veel problemen daarmee. Er kwam onder meer een oppompverbod", blikt Verbruggen terug.

"Maar 2024 blijkt erg nat te verlopen, en deze zomer hadden de boeren dus problemen met het planten en zaaien". Dat merkten we na de zomer ook al aan het schimmelprobleem in veel Vlaamse kelders. Zoals het er nu naar uitziet, is de kans groot dat 2024 het natste jaar sinds het begin van de metingen wordt.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet