Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

120 kunstwerken gestolen bij Italiaanse zender RAI, "meegenomen ter verfraaiing eigen woning of gestolen in opdracht"

vr 11 jun. - 10:00

Waar zijn de kunstwerken gebleven die de Italiaanse publieke omroep Rai door de jaren heen verzameld heeft? Maar liefst 120 doeken, beeldhouwwerken, lithografieën en wandtapijten zijn op mysterieuze wijze verdwenen. Het gaat onder meer om werken van Giorgio de Chirico, Camille Corot, Amadeo Modigliani en Claude Monet. "De politie vermoedt dat ze ofwel zijn meegenomen door leidinggevenden of gestolen zijn door werknemers in opdracht van helers", zegt Andrea Vreede in 'De Wereld Vandaag'.
Italië

Italië is in de ban van een grote kunstdiefstal bij de staatsomroep RAI. "De RAI is een heel grote staatsomroep die in Italië veel filialen heeft. In al die gebouwen hangt, staat en ligt kunst. Het gaat om 1.500 kunstwerken ter waarde van ongeveer 100 miljoen euro. Ze zijn er nu achtergekomen dat er de voorbije 25 jaar ongeveer 120 kunstwerken verdwenen zijn", legt Italië-correspondent Andrea Vreede uit in 'De Wereld Vandaag'.

Gespecialiseerde politiedienst onderzoekt de zaak en men denkt dat er binnenkort namen van verdachten zullen worden bekendgemaakt

De bal ging aan het rollen na een waarschuwing van de directie van de openbare omroep. "Toen ontdekt werd dat het schilderij "Architettura" van de expressionist Ottone Rosai in het hoofdkantoor van de RAI in Rome een kopie was, werd de politie ingeschakeld", legt Andrea Vreede uit.

"Het echte schilderij bleek gestolen te zijn in de jaren 70 door een werknemer. Het is doorverkocht op de kunstmarkt. Dat is nu pas uitgekomen. Het misdrijf is verjaard, maar de politie weet wel wie het gedaan heeft. Een speciale politie-eenheid is verder gaan zoeken. Ze zijn erachter gekomen dat er in totaal 120 werken verdwenen zijn."

Nicola Sinisi, directeur van het artistieke erfgoed van de RAI, sluit uit dat het om toevallige verdwijningen gaat zelfs als bepaalde objecten gewoonweg verloren kunnen zijn gegaan. "
De kunstcollecties van de RAI tellen 1.500 werken met een geschatte waarde van 100 miljoen euro. Het schandaal is des te pijnlijker omdat de kunstwerken met de opbrengsten van het kijk- en luistergeld aangekocht zijn.

Twee hypothesen: gewoon meegenomen voor eigen gebruik of gestolen in opdracht

Andrea Vreede meldt dat de politie twee hypothesen onderzoekt. "Waarschijnlijk hebben leidinggevenden bij de RAI kunstwerken meegenomen ter verfraaiing van hun eigen woning. Daarnaast vermoedt men dat werknemers in opdracht van malafide kunsthandelaren of helers gestolen. Het is geen eenvoudig onderzoek."

Beluister het gesprek met Andrea Vreede in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet