Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

15 aanslagen op 1,5 jaar tijd in Frankrijk: "Je zou er wanhopig van worden"

di 26 jul. - 16:09

"Als je naar de tijdslijn van alle aanslagen en aanvallen in Frankrijk kijkt, dan zijn er sinds eind december 2014 zo'n 15 aanslagen gepleegd: steekpartijen, moordpartijen, inrijden op een mensenmassa, het doden van een politieman. Het is een ongelooflijke variëteit, zowel qua profiel van de daders als het doel dat ze uitkiezen. Ja, je zou er een beetje wanhopig van worden"
Rudi Vranckx

Oorlogscorrespondent Rudi Vranckx volgt de IS-propaganda van dichtbij op. De nieuwe aanslag op de katholieke priester verrast hem niet: "Ik herinner mij dat er vorig jaar bij een Algerijnse student die in Frankrijk werd aangehouden voor de moord op een vrouw, al plannen werden ontdekt om aanslagen op een kerk te plegen in naam van IS. Het zat er dus, in zekere zin, aan te komen.

"Trouwens, wat betreft religieuze doelen, één van de meest beruchte propaganda's die bij IS al geruime tijd circuleert is de IS-vlag die op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome wappert"

In de propaganda wappert de IS-vlag al geruime tijd op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome

Intussen heeft IS de aanslag op de katholieke priester opgeëist, maar daar bestond eerst verwarring rond. Rudi Vranckx: "In de Arabische versie werd de aanslag op datum van gisteren opgeëist, daarna verscheen er een Engels bericht waar de datum was rechtgezet maar daar stond een taalfout in. Een menselijke fout, waarschijnlijk. Ze waren gehaast om de aanslag op te eisen."

 

IS-bevel of werk van gestoorde enkelingen?

"Daar hebben we geen antwoord op", aldus Rudi Vranckx. "Of het zou moeten zijn dat de veiligheidsdiensten gecodeerde chatberichten van de daders terugvindt en kan kraken, maar zolang dat niet gebeurt blijven we in het duister tasten. Dit kan gewoon het gevolg zijn van de oproep van IS om aanslagen te plegen." Die oproep kwam er net voor de ramadan door de IS-top om "met alle mogelijke middelen: bijlen, messen, met wagens mensen omver rijden" het Westen te treffen.

 

(On)veilig Frankrijk

Sinds de aanslagen heeft Frankrijk de veiligheid enorm opgeschroefd. Franse veiligheidsdiensten bewaken permanent 700 scholen, 1000 moskeeën, maar er zijn 45.000 katholieke kerken en duizenden protestantse en evangelische kerken in Frankrijk. "Die allemaal bewaken, is onmogelijk", zegt Rudi Vranckx.

"Ik probeer mij in te beelden hoe de mensen van de veiligheidsdiensten zich voelen. Als het juist is dat die man vandaag een enkelband droeg en bekend was bij de veiligheidsdiensten, dan heb je een probleem. Maar je hebt 1000-en mensen die op die lijst staan. Als je weet dat je meer dan 10 mensen nodig hebt om 1 verdachte te volgen, dan is dat niet eenvoudig op te lossen."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet