Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

17-jarige Anuna spijbelt voor het klimaat: “Dit is belangrijker dan de wiskundeles die ik die dag heb”

ma 7 jan. - 11:56

Het goede voornemen van Anuna De Wever? Elke donderdag spijbelen. Voor het klimaat.
Anuna De Wever (screenshot Youth For Climate)

Misschien klinkt de naam 'Greta Thunberg' je wel bekend in de oren? Dit 15-jarig Zweeds meisje spijbelt elke vrijdag. “Waarom zou ik naar school gaan als ik geen toekomst meer heb?” is haar boodschap aan de politici. “Ik doe dat tot de politici de voorwaarden van het Verdrag van Parijs naleven”, schreef ze in een opiniestuk voor 'The Guardian'.

"Ik ben teleurgesteld"

Thunberg is alvast een grote bron van inspiratie voor de 17-jarige Anuna, studente humane wetenschappen aan het Atheneum van Mortsel.  Ze is van plan om hetzelfde te doen met een aantal andere jongeren. Elke donderdag willen ze  in Brussel gaan protesteren “om de politici te motiveren om zelf meer te doen voor het klimaat.”

“Ik ben teleurgesteld. Ik heb hogere verwachtingen” vertelt Anuna over de actie in ‘Nieuwe Feiten’. “Natuurlijk zijn er mensen die zich inzetten, maar over het algemeen kan er veel meer gedaan worden.” Daarom het idee om elke donderdag van ’s ochtends tot 17 uur te spijbelen. Samen met Kyra Gantois en een honderdtal jongeren van verschillende scholen en uit verschillende regio’s trekken ze van het Federaal Parlement naar het Vlaams Parlement.

En wat vindt de directie daarvan? “Morgen heb ik een afspraak met mijn directrice om er een gesprek over te hebben, dus ik kan er niet veel over zeggen” zegt Anuna. “Maar ik voel me sowieso wel gesteund.”

"Belangrijker dan de wiskundeles"

En wat met de lessen die ze zal mislopen? “Dat is mijn eigen verantwoordelijkheid. En dat geldt voor iedereen die dag gaat spijbelen. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om de lessen in te halen en te zorgen dat de punten goed blijven. Strijden voor het klimaat is belangrijker dan de wiskundeles die ik die dag heb.”

“Ik hoop snel resultaten te zien. Voor mijn part doe ik dit tot het einde van het schooljaar. En misschien verder dan dat” besluit ze.

Beluister het integrale gesprek:

Meer weten over de actie? Bekijk de video van 'Youth For Climate':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet