Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

2 op de 3 spullen bij AliExpress of Amazon zijn onveilig

ma 24 feb. - 5:12

Producten op grote buitenlandse online platformen zijn vaak onveilig en zouden eigenlijk niet verkocht mogen worden in Europa. Dat zegt Test Aankoop na een groot onderzoek samen met 5 andere consumentenorganisaties.
Aamzon dozen in warenhuis

Test Aankoop bestelde 250 producten bij shops als AliExpress, eBay en Amazon. Twee derde van de aankopen bleek niet in orde met de Europese veiligheidsnormen.

USB-laders die vuur kunnen vatten. Kinderkleren met te lange -en dus onveilige - koordjes. Een product dat uw tanden bleekt en u tegelijk ook opzadelt met een stevige tandvleesirritatie. Het zijn allemaal dingen die je kan vinden als je een pakje van een grote internationale webshop openmaakt. Test Aankoop deed er samen met 5 andere consumentenorganisaties onderzoek naar, en de resultaten zijn opvallend.

De organisaties vulden in de loop van 2019 hun virtuele winkelmandjes met artikelen van AliExpress, Wish, LightInTheBox, eBay en Amazon. De 250 bestelde producten werden daarna in laboratoria getest op veiligheid. En wat bleek: twee derde was niet in orde met de Europese normen.

Kerstlichtjes en babyspeelgoed

In de lijst met gevonden problemen vinden we ondermeer deze producten terug:

  • USB-laders: veruit de meeste geteste artikelen zijn met minderwaardige componenten gemaakt en/of kunnen kortsluiting geven.
  • Rook- en CO-melders: geen enkel artikel was in orde. De melder meldt niets of is te stil.
  • Babyspeelgoed: loskomende kleine onderdelen, verstikkingsgevaar en te makkelijk bereikbare batterijen bij bijna alle artikelen.
  • Ballonnen: alle geteste ballonnen bevatten een te grote hoeveelheid kankerverwekkende stoffen.
  • Tandbleekproducten: in 7 van de 10 gekochte producten zit te veel waterstofperoxide en/of ontbeekt er informatie op de verpakking.
  • Kerstverlichting: zowat de helft van de artikel is uit minderwaardige onderdelen gemaakt.

Bij veel producten bleek ook de informatie op de verpakking niet volledig, onleesbaar of bijvoorbeeld alleen maar in het Chinees.

Hardnekkig probleem

Na de tests werden de webshops op de hoogte gebracht van de slechte resultaten, met de vraag om de betrokken producten van de webshop te verwijderen. Soms gebeurde dat ook effectief, in andere gevallen kwam er geen antwoord of gaven de bedrijven aan dat er voor hem geen probleem was.

"Het is wel verontrustend dat bij latere controles soms bleek dat de onveilige producten gewoon weer beschikbaar waren," zegt Test Aankoop. "Of dat er gelijkaardige onveilige producten in de plaats komen." De problematiek is dus hardnekkig.

Spotgoedkoop

Toch blijft de Europese consument verlekkerd op het vaak spotgoedkope aanbod bij die internationale online plaformen. Test Aankoop geeft raad: "Wij raden aan om bij Europese webwinkels te kopen die wél de Europese veiligheidsnormen respecteren, of gewoon in de offline winkel in de winkelstraat" zegt Simon November van Test Aankoop. "Als dingen zo goedkoop zijn, dan is daar een reden voor.  Dan is het vaak hele gebrekkige kwaliteit. En dan betekent dat vaak dat in de productielanden geen normen zijn rond veiligheid."

Maar ook de Europese wetgeving rond productveiligheid moet beter. Test Aankoop en de andere consumentenorgansiaties hebben intussen al gesprekken gehad met verschillende online verkoopsplatformen en met de Europese Commissie.

Luister naar een reactie van Petra De Sutter(Groen), voorzitter van de Commissie "interne markt en consumentenbescherming" in het Europees Parlement:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet