Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

20 jaar geleden ontsnapte Dutroux: Stefaan De Clerck blikt terug

ma 23 apr. - 7:35

Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat kindermoordenaar Marc Dutroux ontsnapte uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) nam meteen ontslag en blikt terug op die dramatische dag. "Ik kon het niet geloven, niemand kon zo iets uitleggen en begrijpen."
Stefaan De Clerck blikt terug in 'De Ochtend'

Stefaan De Clerck was in het parlement, toen hij op 23 april 1998 een telefoontje kreeg. Hij kon het niet geloven. "Het was zo ongeloofwaardig, niet te begrijpen. Maar het werd me meteen duidelijk dat dit dramatisch nieuws was."

De druk op Stefaan De Clerck, toenmalig minister van Justitie (CD&V), en Johan Vande Lanotte, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken (SP.A), om ontslag te nemen was meteen zeer groot. "Dat had ook veel te maken met de timing, het momentum van de ontsnapping. Het was een donderdagnamiddag, het wekelijks vragenuurtje in Kamer en Senaat. Het parlement zat bomvol pers en politici. Er ontstond meteen paniek, het woord 'revolutie' werd in de mond genomen en de zittingen werden geschorst."

"Maar op het moment dat Jean-Luc Dehaene, de toenmalige premier, klaar was om naar de Koning te gaan om ons ontslag aan te bieden, was Dutroux al ingerekend en bleek dat het maar om een boswandeling ging. " Toch was een ontslag volgens De Clerck de enige optie. "Alles draaide al jaren rond het dossier-Dutroux. Een ontsnapping was echt niet uit te leggen."

Een keerpunt

De ontsnapping was een keerpunt in de politieke carrière van Stefaan De Clerck. "We waren bezig met grote hervormingen en wilden slachtoffers een belangrijke plek geven in het strafproces. Maar veel hervormingen zijn toen, op 23 april 1998, stilgevallen. Dat is droevig. Het heeft 20 jaar geduurd voor ze werden afgewerkt." 

De Clerck vindt dat hij zichzelf niets te verwijten heeft. "En ook de kiezers hebben mij en Johan Vande Lanotte niet afgestraft. We zijn allebei kunnen terugkeren naar de nationale politiek. Ik eerst als voorzitter, later nog eens als minister van Justitie. Toen heb ik opnieuw geprobeerd om die hervormingen af te werken, maar toen kwam Fortis en gingen we in lopende zaken."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet