Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

20 jaar Kinderrechtencommissariaat: "Kinderen krijgen steeds meer een duidelijke plek in het beleid"

vr 15 jun. - 7:00

Vandaag viert het Kinderrechtencommissariaat zijn twintigste verjaardag. Om dat te vieren kan je vandaag in De Bijloke in Gent terecht voor onder meer muziek en debatten rond kinderrechten. Centraal thema daarbij is ‘Kind in alle staten’.
Bruno Vanobbergen

Het Kinderrechtencommissariaat mag best fier zijn op de verwezenlijkingen van de voorbije 20 jaar, vindt Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. "We hebben bijna 18.000 individuele dossiers behandeld. Dat is toch wel wat."

Daarnaast hebben we met ons advieswerk aan het Vlaams en Federaal Parlement toch gewogen op het beleid rond kinderrechten, gaat Vanobbergen verder. "De wet op de familierechtbank bijvoorbeeld is er mede door ons gekomen. Die heeft ervoor gezorgd dat kinderen vanaf 12 jaar automatisch door de rechter uitgenodigd worden om hun verhaal te komen vertellen, als hun ouders een conflict met elkaar hebben. Maar ook de verhoogde aandacht voor kinderrechten in de sport en de leerlingenraden in het onderwijs, zijn een bewijs van onze jarenlange inzet."

Waarom is er een Kinderrechtencommissariaat?

Het Vlaams Parlement richtte het Kinderrechtencommissariaat 20 jaar geleden op met als doel de kinderrechten in Vlaanderen beter te laten naleven en toepassen. “Onze organisatie is een spreekbuis voor kinderen waarvan hun rechten geschonden worden”, zegt de Vlaamse Kinderrechtencommissaris. “Wij adviseren jongeren en volwassenen, bemiddelen en kaarten problemen aan bij het Vlaams Parlement.”

Onze organisatie is een spreekbuis voor kinderen waarvan hun rechten geschonden worden

Hij merkt op dat er al grote stappen vooruit zijn gezet. “Kinderen krijgen meer en meer een duidelijke plek in het beleid." Hoewel er vooruitgang te zien is, kaart de kinderrechtencommissaris aan dat er nog altijd problemen zijn. “We zien dat de kinderarmoede stijgt, bovendien moeten we ook meer aandacht schenken aan jongeren met een handicap."

Voorts moet het beleid volgens hem inzetten op een betere privacybescherming van jongeren op sociale media. Naast de klassieke thema’s zal het commissariaat in de toekomst ook nieuwe uitdagingen aanpakken zoals ecologische kinderrechten. Dat gaat over alles wat te maken heeft met kinderen en natuur.

Feest

De 20ste verjaardag van het Kinderrechtencommissariaat wordt vandaag gevierd in de Bijloke in Gent. Er is muziek en poetry slam, maar er zijn ook inhoudelijke debatten, waarin meer uitleg over kinderrechten wordt gegeven.

Onder meer MNM-dj Tom De Cock, Phara De Aguirre, danser en schrijver Ish Ait Hamou en Dalilla Hermans zullen erbij zijn. Net als "ex-K3" Kristel Verbeke die met acht kinderen zal praten over hun leven en schoolomgeving. Ook gelijke kansen, inclusief onderwijs en racisme behoren tot de onderwerpen die er vandaag worden behandeld.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet