Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De toestand is hopeloos maar niet ernstig

"2020, dat moet een specialleke worden. Ja jongens, wie had dit zien aankomen"

zo 27 dec. - 8:57

In haar column voor 'De toestand is hopeloos maar niet ernstig' blikt Chef-kok Sofie Dumont terug op het jaar waarin ze haar digitale kook- en eetplatform uitbouwde. Dat bleek een goed idee in coronatijden.
Sofie Dumont

Goeiemorgen beste luisteraars,

Eerst en vooral: hoe gaat het met jullie? Want het mag gezegd worden, het zijn al donkere dagen van miserie geweest. Ik dacht in het begin van het jaar, 2020, dat moet een specialleke worden. Ja jongens, wie had dit zien aankomen.

Tijdens de lockdown hebben wij hier eigenlijk wel genoten, van het samen zijn met ons drietjes en Billy onze hond. Het iets kalmer aan doen, veel gewandeld, in de tuin gewerkt, twee kippen gekocht: Tik en Tok, veel meer gebeld, gefacetimed naar mijn ma, vrienden en familie, en vooral heel veel  gekookt! En ik was niet alleen. Jullie zijn met zo velen beginnen brood bakken, kombucha brouwen en chocomousse  kloppen. En jullie lieten mij dan fier jullie creaties zien op  Facebook of Instagram: “Kijk Sofie, voor de eerste keer helemaal zelf uw tiramisu gemaakt”, of “Hoera, mijne kleine eet voor het eerst vis door je recept van Fish sticks!” Wel mensen, ik vind dit fantastisch, echt waar!

Ik moet zeggen ik krijg wel dikwijls de vraag van mensen op straat of in de winkel, “Ah Sofie Dumont, oh wij keken graag naar u hoor”, “Wij missen u”, “Hebt u nog een restaurant?”, “Wat doe jij nu eigenlijk nu je niet meer op tv bent?” Wel, eigenlijk kook ik meer dan ooit, dagdagelijks digitaal! De meest hartverwarmende reeks van deze nazomer is ‘Mémé & pépé preferée’. Omdat we met velen zijn die onze grootouders moeten missen in deze pandemie dacht ik: “Oh we gaan ze eren door hun gerechten klaar te maken, die zij zo liefdevol en als geen ander zo lekker  kunnen klaarmaken: stoofvlees met frietjes, rijstpap, rode kool met ballekes, enzovoort.” Ik belde hen op en zij gaven mij hun beste kookgeheimen mee: “Rijst goed spoelen hè, voor de rijstpap”, “Ge moet ‘warm’ bruin bier gebruiken voor het stoofvlees”, “Neeje neeje neeje, geen appels in de rode kool, maar ajuin é Sofie, copote moet apart”, “Seg Mo ga kunt uk goe kooke ze Sofie”, merci mevrouw!

Door mijn opleiding als chef heb ik fantastisch leerrijke schoolopleidingen gehad. Pittig, want ik koos er de meest aangeschreven scholen of buitenlandse stages uit, maar ik zou zo herbeginnen. Keihard werken, lange zware opleidingen, lange zware dagen en dan tot in de vroege uurtjes uitgaan om weer te gaan werken. Oh boy, dat was de max en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben: chef, mama, ondernemer, mediafiguur, maar dus vooral recepten ontwikkelaar. Voor jullie, die ook hard werken en dan elke dag opnieuw denken: “Damn wat gaan we sebiet weer eten!?” Nu gaat het vooral over feestgerechten, maar dat verandert naargelang het seizoen. Eind maart zal het bijvoorbeeld over heerlijke asperges gaan - oh love them - BBQ in de zomer, of gezonde brooddozen in september.

Maar dus nu, vollen bak over lekkere feestgerechten. Want dat lekker eten en drinken, lieve mensen, gaan ze ons niet afpakken hè. En daar gaan we zelf voor zorgen om zelfs in onze allerkleinste bubbel heerlijk te eten en te klinken!

Voilà, op naar de speciaalste eindejaarsfeesten ever.

Dag lieve luisteraars, hou jullie goed!

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet