Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

3M moet gezin uit Zwijndrecht schadevergoeding betalen voor PFAS-vervuiling

di 16 mei - 4:52

Chemiebedrijf 3M moet een schadevergoeding van 2.000 euro betalen aan een gezin uit Zwijndrecht. Dat heeft de vrederechter van het vijfde kanton in Antwerpen beslist. In het bloed van de ouders en hun twee kinderen werden abnormaal hoge hoeveelheden PFAS aangetroffen.
3M

Het gezin woont op ongeveer een kilometer van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Tijdens graafwerken voor de Oosterweelverbinding bleek dat de gronden rond het bedrijfsterrein verontreinigd zijn met PFAS, wat allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

De gezinsleden lieten zich testen en in hun bloed werd tot meer dan honderdmaal de toegelaten hoeveelheid PFAS-waarden aangetroffen. Ook in hun moestuin werd PFAS aangetroffen. 

Het gezin trok naar de vrederechter om een schadevergoeding te eisen van het chemiebedrijf op basis van "overmatige burenhinder". De vrederechter oordeelde dat aan alle voorwaarden voor de aansprakelijkheid wegens burenhinder werd voldaan.

"De hinder is bovenmatig aangezien de vastgestelde PFAS-waarden in het gebied waar eisende partijen wonen abnormaal hoog zijn. Deze verhoging, en dus ook de hinder, is toerekenbaar aan 3M aangezien is vastgesteld dat het grootste deel van de PFAS-verontreiniging in de provincie Antwerpen afkomstig is van 3M", oordeelde de rechter.

Daarom veroordeelde de vrederechter 3M tot het betalen van een provisionele - een voorlopige - schadevergoeding van 2.000 euro aan het gezin, of 500 euro provisioneel per gezinslid.

Als er later nog verdere schade (lichamelijke schade, waardevermindering van vastgoed en lucht-, bodem- en waterverontreiniging) wordt vastgesteld, kan dit nog oplopen.

Belangrijk precedent

Het is de eerste keer dat een PFAS-vervuilingszaak werd gepleit in ons land. De uitspraak in deze zaak kan een belangrijk precedent vormen voor andere omwonenden die ook naar de rechter willen stappen.

Tegen het vonnis kan nog wel hoger beroep worden aangetekend.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet