Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

4.000 minder kankerdiagnoses in 2020 dan het jaar ervoor, nu bezig aan inhaalbeweging

vr 2 jul. - 4:16

n 2020 hebben 6 procent minder mensen een kankerdiagnose gekregen in vergelijking met 2019. Dat komt neer op zo'n 4.000 ontbrekende kankerdiagnoses, zo blijkt uit een studie van de Stichting Kankerregister. Het sterkst gedaald is het aantal diagnoses van mond- en keelkankers. De eerste cijfers voor dit jaar laten nog steeds een achterstand zien, maar er is wel sprake van een inhaalbeweging.
TEst labo

Er zijn vorig jaar 6 procent minder kankerdiagnoses vastgesteld dan in 2019. Dat komt neer op zo'n 4.000 ontbrekende diagnoses. Niet goed, want een zo vroeg mogelijke diagnose is uiterst belangrijk, volgens de Stichting tegen Kanker. Het zorgt namelijk voor minder risico's op een zwaardere behandeling en een slechter verloop van de ziekte.

De sterkste daling van het aantal kankerdiagnoses werd vooral waargenomen in het begin van de coronacrisis, midden april 2020. Daarna begon het aantal opnieuw toe te nemen, om tegen begin juni 2020 weer de normale waardes te bereiken. De tweede golf had dan weer vrij weinig impact op het aantal kankerdiagnoses in België, met uitzondering van de 80-plussers.

"Tijdens de eerste golf zijn de niet-dringende consultaties en onderzoeken volledig stopgezet", zegt Nancy Van Damme van de Stichting Kankerregister. "Dat is de reden voor de sterke daling. Toen die weer zijn opgestart, zijn we begonnen met een inhaalbeweging. Ook de sensibiliseringscampagnes, die mensen aanmoedigen om contact op te nemen met een arts of specialist, hebben daarbij geholpen."

Vooral bij oudere leeftijdsgroepen...

De 80-plussers werden zwaar getroffen door de pandemie, met zo'n 10 procent minder kankerdiagnoses in 2020. "Tot eind april 2021 misten we nog altijd 10 procent. Maar dit kan mee verklaard worden door de oversterfte in deze leeftijdsgroep. De kans bestaat dat sommigen al overleden waren nog voor de kankerdiagnose werd gesteld", aldus Van Damme.

Bij de jongere leeftijdsgroepen was de impact kleiner. Dat is dan weer te verklaren door het feit dat kankers bij kinderen en adolescenten (0-19 jaar) zeldzaam zijn. Daar was er sprake van een daling met 4 procent, wat neerkomt op minder dan 20 patiënten.

Sinds begin 2021 is het aantal diagnoses voor leeftijdsgroepen onder de 50 jaar weer bijna op het niveau van voor corona. Voor de oudere leeftijdsgroepen is nog een inspanning nodig, klinkt het bij de Stichting tegen kanker.

... En bepaalde tumortypes

Wat betreft het tumortype was de grootste daling van het aantal diagnoses te zien bij de kankers van het hoofd- en halsgebied. Daarvoor werden vorig jaar 14 procent minder diagnoses vastgesteld dan in 2019. Begin dit jaar was het aantal diagnoses nog niet ingehaald. "De klachten bij mond- en keelkankers zijn gelijkaardig aan covidklachten. Daarom waren die patiënten waarschijnlijk minder geneigd om contact op te nemen met hun arts", aldus professor Vincent Vander Poorten, neus-, keel- en oorarts en hoofd- en halschirurg aan het UZ Leuven.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet