Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

5 straffe redenen, volgens Marcel Vanthilt, om Grand Hotel Europa meteen te lezen

vr 21 dec. - 4:08

Grand Hotel Europa is dé nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer. Pfeijffer reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme. Het is een theatraal en lyrisch boek over de Europese identiteit. Marcel Vanthilt las in primeur het boek voor Culture Club en mocht Pfeijffer daarna interviewen. Hier zijn 5 straffe redenen, volgens hem, waarom je het boek meteen moet lezen, en als het even kan nog voorzichtig onder de kerstboom schuiven.
Ilja en Marcel

1. Grand Hotel Europa is een boek vol romantiek

Het boek is een meeslepende love story, met pakkende ruzies en persoonlijke clashes tussen de schrijver en zijn Italiaanse schone Clio. 

 

2. Grand hotel Europa is een boek vol erotiek

De vrijscènes in het boek passeren onverwacht en zonder veel gène.  Bovendien zijn ze nooit plat of vulgair maar veelal opwindend, leuk en spannend. Kortom,  je zou er willen bij zijn. Pfeijffer hoeft dus geen schrik te hebben voor de prijs voor de slechtste seksscène in een boek. 

3. Grand hotel Europa is een boek vol geschiedenis

Het boek is één en al geschiedenis. De schrijver/verteller schrijft alles neer in een verlopen hotel,  het Grand hotel Europa waar de gasten allemaal in de geschiedenis leven. Bovendien is zijn vriendin kunsthistorica. De personages leven in het verleden, en dat staat dan een beetje symbool voor wij Europeanen: we  leven in het verleden en missen zo de toekomst. 

4. Grand hotel Europa is een politiek boek

De politiek doet niets aan het massatoerisme dat het Europese continent van binnenuit kapot maakt. Natuur, erfgoed, menselijkheid, alles moet eraan geloven in dienst van het massatoerisme. Dat staat in groot contrast met de politiek die heel erg bang is van die andere massatoeristen, zij die uit het zuiden komen en aanspoelen op de stranden van Italië...

5. Grand hotel Europa is een boek vol humor

Net zoals in zijn voorgaande La Superba typeert Pfeijffer zijn hekel aan de toerist in allerlei stijlkundige heerlijkheden. In tientallen beschrijvingen wijdt hij uit over de toeristen die in Venetië en Amsterdam rondhangen en hoe onbeholpen, onbeschoft ze zijn. Hij stelt voor om enkele middeleeuwse straffen opnieuw in te voeren: vierendelen, langzaam spiezen, ...  

Voor Pfeijffer is er nog één oplossing die nog doeltreffender is: een toeristische aanslag. Maar helaas kan je dat moeilijk zelf organiseren..

Grand Hotel Europa, de nieuwe van Ilja Leonard Pfeijffer is nu verkrijgbaar in de boekhandel. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet