Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

500 Belgische bedrijven dreigen fikse boete te betalen voor hoog aantal langdurig zieken

vr 23 dec. - 3:20

Bijna 500 bedrijven in ons land hebben een aanmaningsbrief gekregen omdat ze te veel langdurig zieken in dienst hebben. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door het kabinet van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het gaat om bedrijven waar het aantal langdurig zieken een stuk hoger ligt dan bij andere bedrijven uit dezelfde sector. 
ziek

De federale regering besliste eerder dit jaar dat ze het aantal langdurig zieken wil terugdringen door boetes te geven aan bedrijven waar het aantal langdurig zieken te hoog is. Deze week kregen 474 bedrijven ook effectief een brief waarin staat dat ze zo'n boete riskeren. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het aantal langdurig zieken ligt er een pak hoger dan bij andere bedrijven die in dezelfde sector actief zijn.

Boetes kunnen oplopen tot 2,5 procent van de totale loonmassa in het bedrijf. Voor een groot bedrijf kan dat gaan over een jaarlijkse boete tot 200.000 euro. Een derde van de bedrijven komt uit de zorgsector. "We stellen inderdaad vast dat het aantal langdurig zieken, in vergelijking met andere sectoren, serieus is toegenomen", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.

Reactie zorgsector

"Sinds corona is de uitval bij het personeel erg groot", gaat Cloet voort. "Ook wij vinden het heel belangrijk om dat probleem aan te pakken, maar dat doe je niet door een geldboete te geven. Integendeel voor de directies van de zorgbedrijven is deze boodschap juist demotiverend."

"De aanmaningsbrief komt ook heel ongelegen in onze sector. De woonzorgcentra en ziekenhuizen zitten vol. Voor heel wat personeel en werkgevers is het een vermoeiende periode. Als je dan een boete moet betalen, dan word je als zorgbedrijf eigenlijk dubbel beboet."

Ook Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO) betreurt de aanmaning. "Nu een boete betalen, komt heel ongelegen", zegt hij. "Als die boetes er effectief komen, zou dat een groot probleem zijn voor onze sector. De minister zou in plaats daarvan ook maatregelen kunnen treffen zodat het verpleegkundig beroep beter aansluit bij de taken die het personeel elke dag moet uitvoeren."

Ook begrip voor mogelijke boete

Toch is niet iedereen ontevreden met de dreiging tot mogelijke boetes. "Het zal onze sector aanzetten om verdere stappen te nemen om preventief aan de slag te gaan om langdurig ziekteverzuim tegen te gaan", zegt Paul Cappelier van de Belgische federatie voor zorgkundigen. 

"Maar we kunnen ook nadenken over manieren om het personeelsbehoud te versterken door medewerkers bevlogen en tevreden te houden", gaat Cappelier voort. "Als beroepsorganisatie zullen we dan ook verder aandringen om hierin stappen vooruit te zetten. We zijn hierover in overleg met het kabinet van Vandenbroucke."

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet