Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

510 euro per leerling om "digisprong" te maken, is dat genoeg? "Eerder bokkensprong als dit eenmalig is"

di 30 mrt. - 4:47

Het is goed dat scholen met extra budget van de Vlaamse regering toestellen kunnen aankopen voor hun leerlingen, maar het bredere plaatje ontbreekt. Zo reageert Wouter Hustinx, onderzoekshoofd onderwijsinnovatie van de PXL Hogeschool, op de "digisprong" die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil maken. Met de aangekondigde 375 miljoen euro "kan je mooie toestellen kopen", vindt Hustinkx, maar "in het slechtste geval blijven die laptops gewoon in de boekentas zitten."
Kind met pc

Per leerling in het middelbaar onderwijs gaat volgens het plan van de Vlaamse regering over 510 euro. "Je kan er een mooi toestel mee kopen waar de leerling gerust een aantal jaren mee kan leren", zegt Wouter Hustinkx van de PXL Hogeschool. In het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs wordt 290 euro per kind vrijgemaakt. "Dat gaat dan over minder krachtige toestellen, maar ook daar kan je al heel interessante dingen mee doen", vindt Hustinkx.

Bovenop het aankoopbudget voor toestellen wordt 42 euro per leerling voorzien voor investeringen in digitale infrastructuur zoals wifiverbinding en softwarepaketten. Bij dat cijfer plaatst Hustinx meer vraagtekens: "We zien dat nu ook thuis in de coronacrisis, het internetgebruik swingt de pan uit. Een goede onderhandelingsstrategie met de internetproviders zal belangrijk zijn."

Laptops in de boekentas

De investering van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is een vertienvoudiging van het oude budget voor digitalisering. Een enorme stap voorwaarts, maar is het ook voldoende om jongeren klaar te stomen voor een digitale samenleving? "Onderwijsvernieuwing krijg je niet zomaar door toestellen in de klas te brengen en te hopen dat die juist gebruikt worden", waarschuwt Hustinkx, "In het slechtste geval blijven die laptops in de boekentas zitten en dat zou een drama zijn."

De coronacrisis deed leraren van de ene dag op de andere omschakelen van klassiek naar digitaal onderwijs. Is die omschakeling dan niet goed verlopen? "Er is veel gedaan door corona, maar veel leraren hebben het onderwijs dat ze dagdagelijks gaven in de klas proberen kopiëren naar de digitale wereld", zegt de onderzoeker van PXL, "Dat is een probleem want een laptop biedt veel meer mogelijkheden dan wat je zou doen zonder."

"Bokkensprong"

De aangekondigde investering is voorlopig eenmalig. Hustinkx hoopt alleszins dat dat nog kan veranderen.

Als deze injectie eenmalig is, is het geen digisprong, maar wel een bokkensprong. Je merkt dat thuis ook, als je laptop veroudert en trager wordt dan raak je gefrustreerd en wil je op termijn een nieuwe

Er moet dus nu al nagedacht worden over de vervanging van de laptops die binnenkort zullen worden aangekocht.  Daarbovenop is het ook niet duidelijk of men gedacht heeft aan laptops voor de leraar. "Da's ook een probleem in Vlaanderen, over de leraar en z'n toestel wordt niet gesproken en dat lijkt mij nochtans essentieel", volgens Hustinkx.

Herbeluister hier het gesprek uit "De Ochtend" via Radio 1 Select:

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet