Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

55 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel ontdekt op Borealis-werf in haven van Antwerpen

di 26 jul. - 6:18

Op de grote bouwwerf van het chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven zijn 55 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel ontdekt. Ze zouden een loon van hooguit 650 euro per maand gekregen hebben om 6 op de 7 dagen te werken aan de bouw van een nieuwe fabriek. Dat melden verschillende kranten en wordt bevestigd aan VRT NWS. Het Antwerpse arbeidsauditoraat onderzoekt de zaak.
Fabriek

Borealis, een van de grootste spelers in de Europese chemie, bouwt een grote plasticfabriek in Kallo, in de Antwerpse haven. Het bedrijf wil er propyleen produceren, een basisproduct in de chemiesector, o.m. om plastic te maken.

Op de werf werden slachtoffers van mensenhandel tewerkgesteld, bevestigt arbeidsauditeur Bart Wens aan de krant De Tijd. Verschillende elementen wijzen inderdaad in die richting, bevestigt Klaas Vanhoutte, directeur van hulporganisatie Payoke, die de betrokken mannen nu helpt op te vangen.

De mannen werden slecht betaald, waren slecht gehuisvest en velen zijn illegaal in het land omdat hun werkvergunningen verlopen zijn. Een groot aantal was Europa binnengekomen via Hongarije, waar zij een - tijdelijke - werkvergunning hadden gekregen.

650 euro

Het gaat om twee groepen van mannen: een groep uit de Filipijnen en een groep uit Bangladesh, legt Klaas Vanhoutte van Payoke uit. De mannen werden in hun landen van herkomst aangeworven, met de belofte dat ze in het buitenland goed betaald zouden krijgen als pijpfitter of lasser. Vaklui dus.

Voor hun werk op de werf van Borealis zouden de mannen maandelijks een loon gekregen hebben van amper 650 euro. "Dat is een kwart van het loon dat ze in theorie zouden moeten krijgen," zegt Klaas Vanhoutte,  "en daarvoor moesten zes op de zeven dagen werken".

Duidelijke signalen

De zaak ging twee weken geleden aan het rollen toen de Vlaamse consul van de Filipijnen lucht kreeg van de feiten. Hij tipte burgemeester Bart De Wever (N-VA) en hulporganisatie Payoke. “Uit dat gesprek kwamen duidelijke signalen dat er sprake was van mensenhandel”, zegt Klaas Vanhoutte van Payoke.

Daarop gebeurden er twee invallen: op één adres in Antwerpen werden 27 personen aangetroffen en de dag erna werden op een andere plek nog eens 28 mensen gevonden. Eén van de twee panden is door de stad Antwerpen meteen onbewoonbaar verklaard, het andere niet, maar het was ook in slechte staat.

Mensenhandel

Klaas Vanhoutte zegt dat verschillende elementen duidelijk wijzen in de richting van mensenhandel. Door het lage loon is er ten eerste al sprake van uitbuiting. Ten tweede zijn de meesten illegaal in het land, omdat hun werkvergunningen zijn verlopen. En ten derde waren ze slecht gehuisvest. “Dan kom je toch al snel bij mensenhandel uit”, luidt de conclusie.

Voor zover Vanhoutte weet, is het de eerste keer dat dergelijke praktijken in West- Europa op zo’n grote schaal worden ontdekt. “Meestal worden dergelijke werkkrachten ingezet op het Arabisch schiereiland.”

Voor de drie organisaties die in ons land instaan voor de opvang van slachtoffers van mensenhandel, is dit alvast een ongekende situatie, zegt Klaas Vanhoutte, want in heel België is er maar een 70-tal plaatsen voor slachtoffers van mensenhandel. “Een groep van 55 gaat volledig boven onze capaciteit. Wij zijn totaal niet voorzien op zo'n grote groep.”

“De stad Antwerpen heeft gelukkig heel alert gereageerd en samen met ons gezocht naar opvang. Helaas is dat maar tijdelijke opvang”, besluit Vanhoutte. Dus nu is het alle hens aan dek om de hele zaak te onderzoeken, alles administratief te verwerken en de slachtoffers te blijven begeleiden.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet