Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

6 levenslessen voor 18-jarigen

di 22 sep. - 10:06

Neurochirurge Veerle Visser-Vandewalle, bekend van 'Topdokters' op VIER, schreef een boek voor haar achttienjarige zoon. Het staat boordevol inzichten en wijsheden die ze zelf had gewild toen ze achttien was. “Want 18 zijn is niet makkelijk, en ik hoop dat deze wijsheden hem – en bij uitbreiding alle achttienjarigen – kunnen helpen om vlot de overgang naar het volwassendom te maken.”
Veerle Visser-Vandewalle

'Plato & Cola, of het geheim van jouw brein' – zo heet het boek. Want haar achtergrond als hersenexpert speelt natuurlijk een rol. In 'De Wereld van Sofie' gaf Veerle Visser-Vandewalle een overzicht van de belangrijkste levenslessen die erin te vinden zijn:

1. Heb vertrouwen

“Dit is de allerbelangrijkste tip: volg niet zomaar het geratel in je hoofd, want dat is meestal negatief. Probeer je actief te concentreren op positieve zaken – hoe klein ook. Want zo zet je de deur open naar meer positiviteit: je krijgt meer goede ideeën en inspiratie, en zo kom je in een positieve spiraal.”

2. Stel je doelen niet te laag, maar ook niet te hoog

“Zorg dat je doelen haalbaar zijn. Niet te laag, zodat je nadien trots kan zijn op jezelf als je ze gehaald hebt. En niet onrealistisch hoog, want dan geraak je gefrustreerd.”

3. ‘Embrace the glorious mess that you are’

“’Omarm de schitterende puinhoop die je bent’. Een geweldige uitspraak van auteur Elizabeth Gilbert. Want ieder van ons heeft een beetje een puinhoop in zijn hoofd. Het gaat erom die tegenstrijdige gedachten te accepteren en je dan verder concentreren op positieve zaken.”

4. Doe elke dag je eigen mini-deep brain stimulation

“Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen zélf de elektrische activiteit diep in hun hersenen kunnen beïnvloeden als ze werkelijk iets geloven. Je kan je eigen brein iets wijsmaken, dus doe dat! Je kunt het kader waarin je denkt echt wijzigen, als je dat maar wil."

5. Laat los, ontspan

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat dat als we niets doen, dat er toch heel veel gebeurt in onze hersenen. Ook in de gebieden die instaan voor het plannen en het oplossen van problemen. Af en toe moeten we het geratel in ons hoofd dus uitschakelen, om ruimte te maken voor die spontane activiteit in de hersenen. Want zo ontstaat creativiteit."

6. Luister vooral niet naar deze tips

 “Zoek je eigen weg, creëer vooral zelf een model waarin jij gelooft. Je eigen denkwereld, joúw filosofie voor het leven.”

Beluister het gesprek met Veerle Visser-Vandewalle in 'De Wereld van Sofie':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet