Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

60.000 kankerpatiënten worden getest met DNA-analysetechnieken: "Behandeling efficiënter maken"

ma 28 mei - 5:24

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) start dit najaar een pilootproject om kankerpatiënten te testen met moderne DNA-analysetechnieken. De bedoeling is om de behandelingen efficiënter te maken en minder bijwerkingen te hebben.
Labo testen

De komende drie jaar zullen naar schatting 60.000 kankerpatiënten getest worden met moderne DNA-analysetechnieken, "next-generation sequencing" in het jargon. Die technieken kunnen fouten in het DNA van een patiënt opsporen.

"Als duidelijk wordt welke fouten kanker veroorzaken, kan de behandeling doeltreffender worden", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. "Aan de hand van die DNA-analyse weten we op welke therapie kankerpatiënten gaan reageren en op welke therapie ze niet gaan reageren. De behandeling wordt dus persoonlijker."

De technologie van "next-generation sequencing" maakt het mogelijk om miljoenen DNA-sequenties tezelfdertijd te analyseren, in plaats van één gen per keer via de klassieke DNA-testen. "Door deze techniek nu op grote schaal te gebruiken, zetten we een belangrijke stap vooruit in de kankerzorg", zegt De Block. "Als patiënt word je zo beter geholpen dan met klassieke chemotherapie en heb je ook minder last van bijwerkingen."

Er komt een databank waarin de genetische profielen van patiënten worden bijgehouden. Op die manier kunnen andere patiënten met soortgelijke DNA-afwijkingen geholpen worden.

Ethische kwestie

Aan de hand van die genetische profielen kan ook onderzocht worden welke DNA-afwijkingen zich ontwikkelen binnen families waardoor familieleden sneller gescreend kunnen worden. Denk aan bepaalde erfelijke vormen van borstkanker.

"Maar daar moet een maatschappelijk debat aan voorafgaan", vindt De Block. "Willen mensen weten dat ze later kanker zullen krijgen? In hoeverre moeten we al die informatie geven? Daar komen heel wat ethische vraagstukken bij kijken." Daarom werken het Kankercentrum en de Koning Boudewijn Stichting samen een burgerforum uit rond het gebruik van genetische informatie. Niet alleen in de gezondheidszorg, ook in andere maatschappelijke domeinen zoals veiligheid en verzekeringen.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het interview met Marc Van den Bulcke (diensthoofd kankercentrum van Sciensano):

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet