Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

61 woorden genoeg om een taal te begrijpen?

wo 11 mei - 17:51

'Wist u dat we met een woordenschat van slechts 61 woorden al de helft van al de woorden kunnen verstaan die mensen in conversaties gebruiken?' lazen we in een razend interessant artikel in Taalschrift.org.

Neen dat wisten wij niet. En ook niet dat we blijkbaar allemaal een mentaal woordenboek in ons hoofd hebben met 50.000 woorden. Of dat woorden als muts, koe, blokken, spaarpot, soep, mier, schepje, trommel en puzzel niet vaak in conversaties en teksten opduiken, maar dat we die toch snel herkennen.

Dat is allemaal kennis die te maken heeft met een studie van professsor Marc Brysbaert van de U Gent. Die onderzocht hoe vaak woorden worden gebruikt in de spreek- en geschreven taal. Hij stelde een frequentielijst van 14.000 woorden samen op basis van onderschriften van duizenden televisieprogramma's en films.

En op basis van die frequentielijst organiseert de Universiteit van Marseille het grootste interactieve linguistish onderzoek ooit. Als u een  iPad of een iPhone hebt kan u daaraan meewerken.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet