Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

7.000 ton afval zweeft rond in de ruimte: "Dit wordt een probleem"

do 30 nov. - 4:31

Er zweeft momenteel zo'n 7.000 ton afval rond in de ruimte. En daar komen ooit ongelukken van, zo vrezen experts. De Britten testen daarom volgend jaar een techniek uit om de ruimte "op te kuisen". "Want ja, dit begint écht een probleem te worden."
"Niemand wil voorlopig honderden miljoenen euro's op tafel leggen om stukjes afval terug te brengen waar niemand iets aan heeft"

Even terug naar de jaren 50, toen de eerste raketlanceringen plaatsvonden. Vanaf dat moment begon de eerste "rommel" namelijk rond te vliegen in de ruimte. "Iedereen dacht toen dat het niet zo erg was als er af en toe iets achterbleef, want de ruimte was toch groot genoeg", zegt lucht- en ruimtevaartspecialist Stijn Ilsen in "De Ochtend". "Ondertussen is er wel elke week een lancering, waardoor er veel blijft hangen in de ruimte. En die zaken komen niet vanzelf terug naar de aarde."

Raket, verf en hamer

Concreet zweeft er momenteel zo'n 7.000 ton afval rond in de ruimte. "Dat gaat van grote stukken raket over kleine stukjes verf tot zelfs een hamer die een astronaut is verloren tijdens een ruimtewandeling. Op zich is de ruimte groot genoeg en dus is dat allemaal wel relatief, maar toch begint het een probleem te worden."

Op zich is de ruimte groot genoeg en dus is dat allemaal wel relatief, maar toch begint het een probleem te worden.

Tot grote ongelukken is het voorlopig nog niet gekomen, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen, vrezen experts. "Want hoe meer stukken je creëert, hoe meer kans er is dat je andere stukken gaat creëren. Honderden stukjes afval beginnen echte wolken te vormen, waardoor al die stukjes met elkaar gaan botsen."

Afval opruimen

Groot-Brittannië start daarom volgend jaar met een "RemoveDebris spacecraft", waarmee ze willen onderzoeken hoe ze dat afval kunnen opruimen. "Ze gaan nog niet effectief afval beginnen op te kuisen", zegt Ilsen. "Ze gaan eigenlijk een stukje afval in de ruimte plaatsen om dan met een kleine satelliet het terug proberen op te halen."

Niemand wil voorlopig honderden miljoenen euro's op tafel leggen om stukjes afval terug te brengen waar niemand iets aan heeft.

"Maar een echte opruimactie gaat heel wat geld kosten", weet Ilsen. "En niemand wil voorlopig honderden miljoenen euro's op tafel leggen om stukjes afval terug te brengen waar niemand iets aan heeft en dat mogelijk een risico vormt binnen jaren."

En toch zal er iets moeten gebeuren, besluit Ilsen. "Op termijn zal het anders moeilijk worden om de ruimte nog te betreden voor wetenschappelijke missies. En het is toch belangrijk dat we dat kunnen doen, onder meer om te kijken hoe het staat met de aarde."

Op termijn zal het moeilijk worden om de ruimte nog te betreden voor wetenschappelijke missies.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet