De bende van Annemie
8 tips voor een beter cv
ma 18 apr. - 9:37
#1 Vat gestructureerd samen
Een recruteerder ziet veel cv's op een dag. Hij wil dan ook meteen vinden wat hij zoekt, anders verliest hij tijd. Werk daarom met duidelijke titels en vat je informatie bondig samen.
#2 Overdrijf niet met originaliteit
Door anders te zijn dan de grote hoop, val je op. Maar door van je cv een knutselwerk te maken, schrik je veel recruteerders ook af. Hou daarom rekening met de sector waarin je solliciteert. Het spreekt voor zich dat een cv van een kleuterleider er anders kan uitzien dan die van een boekhouder.
#3 Vermijd humor in je cv en sollicitatiebrief
Je kent de recruteerder en zijn gevoel voor humor niet. Hou daarom deze twee documenten professioneel. In het gesprek zelf kan je dan aanvoelen of je je gevoel voor humor laat zien of niet.
#4 Maak je ervaring concreet
Een functietitel in het ene bedrijf betekent op een andere werkplaats misschien iets totaal anders. Geef daarom duidelijk mee wat je in de functie deed en wat je er leerde.
#5 Verzwijgen mag, liegen niet
Denk maar aan een minder goede zet in je carrière of persoonlijke leven. Die mag je gerust verzwijgen in je cv en sollicitatiebrief. Stelt de recruteerder vragen bij dat gat in je loopbaan? Antwoord dan gewoon eerlijk en licht je situatie toe.
#6 Lieg niet over je leeftijd en naam
Ook al kan je daardoor misschien sneller op gesprek komen, het blijft absoluut fout. Beeld je maar eens in wat je gaat zeggen in dat gesprek. Je kan het liegen dan niet volhouden en zal dus door de mand vallen. Wees gewoon eerlijk.
#7 Stuur geen videosollicitaties
Het is blijkbaar een trend, maar ga er niet in mee. Recruteerders hebben geen tijd om filmpjes te openen, te bekijken en te beoordelen. Je belandt daardoor direct op de grote stapel met afgewezen cv's. Natuurlijk geldt ook hier weer dat het wel kan als je in bvb. een creatieve/audiovisuele sector wil werken.
#8 Vermeld je overkwalificatie
Daar is niets mis mee. In je brief kan je uitleggen waarom je toch voor die job solliciteert. Daardoor stel je je potentiële werkgever gerust. Die heeft anders schrik dat hij je te veel zal moeten betalen of dat je slimmer bent dan hem.
Foto © Pixabay