Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Aanbevelingen voor een nog beter leven: tjolen!

zo 11 dec. - 10:15

2016 was een explosief jaar met heengaande legendes en een' ambtelijk verkozen circusartiest'. Wie de nijpende nood voelt aan Aanbevelingen voor een nog beter leven, kan donderdag terecht in bibliotheek Permeke in Antwerpen. Auteurs en andere culturele prominenten blikken met Behoud de Begeerte terug en vooruit. Eén van hen is Guinevere Claeys, chef van dS Weekblad.
guinevere claeys

Donderdag sluit Behoud de Begeerte het jaar feestelijk af met een klein verzetsleger auteurs en culturele prominenten. Heleen Debruyne, Marc Didden, Fikry El Azzouzi, Jan Fabre, Alicja Gescinska, Sam De Graeve, Ronit Palache, Chantal Pattyn en Joachim Pohlmann zijn van de partij. En Guinevere Claeys. Ze vindt het geweldig ironisch dat net zij om aanbevelingen voor een nog beter leven wordt gevraagd.

 

2016 was het ergste jaar ever. Het jaar van mijn echtscheiding. Maar ik doe toch mee en zal het over de breuk hebben. Want als het gaat over hoe je leven te leiden, kan je daar toch niet over zwijgen? Het is zoals Grunberg zegt : 'Vroeger was Weltschmerz lijden aan het leven. Nu is het juist het gebrek aan lijden aan het leven.'

— Guinevere Claeys

Het is klassiek om winst te maken van je verlies. Maar dat doet ze niet, vindt Guinevere. Er waren natuurlijk veel verdriet en schuldgevoelens. Maar het is niet omdat een relatie eindigt, dat die mislukt is. Dingen stoppen nu eenmaal soms ook al waren ze betekenisvol. Ze heeft veel geleerd.

Het was een echt reality jaar. Ik moest me weer trainen in de basics. Leren alleen zijn. De dagen dat ik mijn zoon niet had, was het stil thuiskomen. Maar ik heb voor het eerst rust gevonden bij mezelf. En dat is toch mooi!

— Guinevere Claeys

2016 was ook voor de media een jaar als nooit tevoren. De aanslagen op 22 maart, de vluchtelingen, de Brexit, Trump als president. Het is een heel moeilijke evenwichtsoefening hoe je dat in de krant brengt.

Het is laveren tussen blind panikeren en slaapwandelen. Tussen loslaten en betrokken blijven. Net als in relaties en opvoeden. We zitten op een hellend vlak, een kantelmoment, kijken naar een grote onomkeerbaarheid. We zijn wat te veel aan het loslaten. Verdoofd door alle comfort, 'comfortably numb' zoals Pink Floyd het noemt. De media moet troosten maar ook zorgen dat je niet in slaap valt.

— Guinevere Claeys

Keihard gewerkt heeft ze het afgelopen jaar, Guinevere Claeys. Dat doet ze altijd als het moeilijk wordt. Hoe sneller je gaat, hoe minder makkelijk je omvalt. Maar vroeg of laat moet je tijd inhalen. 2017 begint met een enorm risico. Met 2 maanden ouderschapsverlof. 2 maanden stil staan, dat heeft ze nog nooit gedaan.

Ik moet bijbenen in mijn eigen leven. Elke dag aan de schoolpoort staan voor mijn zoon, dat kon nooit. O ja, en dé aanbeveling? Eén woord : tjolen! West-Vlaams voor doelloos dolen. Eens goed prutsen. Daar word je alleen maar beter van.

— Guinevere Claeys

Donderdag dus : Aanbevelingen voor een nog beter leven. Van Behoud de Begeerte. Om 20u in bibliotheek Permeke in Antwerpen. Hier hoor je alvast de wijze raad van Guinevere Claeys.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet