Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Aandacht voor mentale gezondheid tijdens persconferentie, Paul Verhaeghe: "Ontzettend belangrijk"

vr 23 okt. - 21:00

De focus van premier Alexander De Croo op onze mentale gezondheid tijdens de persconferentie vrijdag is een goede zaak volgens professor psychologie Paul Verhaeghe. "Iemand die in die positie een dergelijk pleidooi houdt en hopelijk ook waarmaakt, is ontzettend belangrijk", klinkt het.
Unsplash

We moeten onze ziekenhuizen beschermen, de scholen, de bedrijven én ons mentaal welzijn. Nooit eerder ging het op de persconferentie van het overlegcomité zo uitgebreid over de gevolgen van deze crisis voor ons mentaal welzijn. “Dit is een probleem dat al ouder is dan de pandemie, maar dat ook de pandemie versterkt. Zoals de premier zei: iedereen zal die kwetsbarheid ervaren en nood hebben aan solidariteit en contact”, zegt professor Verhaeghe.

Velen van ons voelen dat de mentale impact van de crisis in deze weken al zwaarder weegt dan in de lente. “Het is zwaarder, minstens om twee redenen. Eerst en vooral is er een cumulatief effect. We zijn nog niet helemaal hersteld van de eerste klap. Bovendien komt de winter eraan en je kan minder naar buiten. Je gaat minder gemakkelijk op de stoep praten met de buren. Mensen beseffen dat ook wel. Dus ik denk dat dat ook zeker weegt.”

Wat kunnen we doen? 

“Probeer er voor elkaar te zijn, maar dat is niet zo eenvoudig. We zoeken enkel hulp bij iemand anders wanneer we die persoon vertrouwen. Op dat vlak loopt het toch al meer dan tien jaar behoorlijk fout door de voortdurende competitie, conflicten en door het individualisme in deze maatschappij. Je moet het echt proberen en mensen aanspreken.”

“We moeten uiteraard ook voor onszelf zorgen. Wat men vandaag de dag vergeet is dat zelfzorg  uitdrukkelijk als iets individualistisch beschouwd wordt, terwijl de oorspronkelijke betekenis van zelfzorg altijd in relatie staat met de ander. Zorg voor jezelf door voor de anderen te zorgen en door de ander die voor jou zorgt. En dat zijn we kwijt”, besluit professor Paul Verhaeghe.

Heb je nood aan een gesprek? Tele-Onthaal is elke dag bereikbaar op het telefoonnummer 106 of via chat via www.tele-onthaal.be.

Beluister het gesprek met Paul Verhaeghe in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet