Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Aannemer van Antwerpse school die vorig jaar instortte, was al half jaar op de hoogte van stabiliteitsproblemen

do 16 jun. - 8:02

De aannemer van de school in Antwerpen die bijna exact een jaar geleden instortte en waarbij vijf mensen om het leven kwamen, was al een half jaar op de hoogte van stabiliteitsproblemen. Dat blijkt uit een brief die politieke partij PVDA kon inkijken. Het gerechtelijk onderzoek naar wat er precies gebeurd is, loopt nog, "maar deze piste moet grondig onderzocht worden", zegt Jan Buelens, advocaat van de vakbonden ABVV, ACV en vier overlevende slachtoffers.
ingestorte school

Uit een brief die de politieke partij PVDA wist in te kijken, blijkt nu dat het bevoegde stabiliteitsbureau van het project twee dagen voor de ramp nog had gewaarschuwd voor de stabiliteit van de vloerlasten in het project. Sterker nog: het bureau had daar in de afgelopen zes maanden, naar eigen zeggen, al meerdere keren op gewezen bij de hoofdaannemer.

"Dat roept heel wat vragen op", aldus Peter Mertens, gemeenteraadslid in Antwerpen voor PVDA. "Waarom heeft de aannemer geen gevolg gegeven aan deze waarschuwingen? Was de stad Antwerpen ook op de hoogte?"

Jan Buelens, advocaat van de vakbonden ABVV, ACV en vier overlevende slachtoffers is op de hoogte van het bestaan van de brief en bevestigt dat die ook onderdeel uitmaakt van het gerechtelijk dossier.

"Tot nu toe werd gewezen op een berekeningsfout, maar deze brief wijst nu ook op stabiliteitsproblemen, die bovendien meermaals werden gesignaliseerd. Deze piste moet grondig onderzocht worden", aldus de advocaat.

Ook de arbeiders die actief waren op de werf stelden zich volgens Buelens vragen bij de veiligheid op de werf: "Maar er werd op geen enkel moment rekening gehouden met hun bezorgdheden. Het voornaamste doel was om de school in ijltempo in orde te krijgen voor het nieuwe schooljaar."

Schadevergoeding

Heel wat slachtoffers die de ramp overleefden, hebben volgens Buelens ook nog geen enkele vergoeding gekregen. Onder hen ook Victor, een van zijn cliënten. Die zou geen recht hebben op een schadevergoeding omdat hij een zelfstandig statuut heeft. "We gaan daarom een procedure opstarten, bij de arbeidsrechtbank in Antwerpen, tegen de firma waar hij actief was. We willen dat hij als werknemer wordt beschouwd, want hij had effectief een baas in dit project."

Daar schort volgens PVDA het tweede probleem in dit dossier. "Heel wat arbeiders, waaronder ook de vijf dodelijke slachtoffers, werden in de rol van schijnzelfstandige geduwd. Ze geven die jongens enkele aandelen zodat ze zogezegd vennoot zijn, maar op die manier nemen ze hen ook hun recht op sociale bescherming af."

Daarnaast wist de stad Antwerpen volgens Mertens, door het enorme aantal onderaannemingen, ook niet wie er precies actief was op de werf. "Wij hebben de lijst met aannemers opgevraagd en daar stonden de aannemersbedrijven waarvoor de vijf dodelijke slachtoffers werkten, zelfs niet in voor. Op die lijst stonden 43 aannemers, maar andere bronnen spreken over meer dan 300."

"Het lijkt erop dat de stad een school laat bouwen zonder dat ze op de hoogte is van wat er zich op die werf afspeelt. Dat doet een aantal vragen rijzen, het gaat hier niet over de bouw van een pensenkermis, maar over een school waar kinderen naartoe moeten gaan. En die wordt blijkbaar gebouwd door een enorme cascade van onderaannemingen en schijnzelfstandigen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet