Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Aantal advocaten en journalisten met bescherming is verdubbeld. Criminoloog: "Geweld en bedreigingen nemen toe"

do 8 jul. - 7:07

Het aantal mensen in ons land dat omwille van hun beroep bescherming krijgt, is de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die 'De Standaard' opvroeg naar aanleiding van de aanslag op Peter R. de Vries. "De afgelopen twintig jaar is de georganiseerde misdaad complexer, grootschaliger meer grensoverschrijdend en ook gewelddadiger geworden", reageert professor-emeritus Cyrille Fijnaut (KU Leuven) in 'De Ochtend'.
© Jasper Jacobs (Belga)

Uit cijfers van het crisiscentrum blijkt dat de afgelopen jaren het aantal mensen dat bescherming krijgt omwille van hun beroep, meer dan verdubbeld is. Voornamelijk gaat het dan om advocaten, journalisten, magistraten en politiemensen die bedreigingen krijgen vanuit het criminele milieu. In het jaar 2017 werden 35 mensen beschermd, in 2018 waren dat er 48. In 2019 en 2020 kregen telkens 74 mensen bescherming. Ook dit jaar worden er tot nu toe al 65 mensen beschermd.

"Bescherming" kan heel wat inhouden. Sommigen krijgen een contactpersoon bij de politie die ze kunnen bellen als ze een acute bedreiging krijgen. Anderen krijgen (al dan niet de klok rond) politiebewaking of worden (tijdelijk) ondergebracht in "safehouses". Dat de cijfers over bedreigingen - en bescherming - stijgen, hoeft niet te verbazen volgens professor-emeritus Cyrille Fijnaut (KU Leuven). "Dit ligt in de lijn van de verwachtingen", zegt hij in 'De Ochtend'.

In Nederland is de situatie ernstiger

"De afgelopen twintig jaar is de georganiseerde misdaad complexer, grootschaliger meer grensoverschrijdend en ook gewelddadiger geworden", legt hij uit. Ook journalisten zijn nu vaak het mikpunt, zegt hij, maar in Nederland is de situatie ernstiger. "In de jaren 80 werd alles nog mondeling uitgevochten met rechtszaken. De voorbije jaren hebben we een kentering gezien, zo ernstig dat journalisten zelfs alleen met zware beveiliging nog hun werk konden doen. Iemand neerschieten is weer een stap verder", aldus Fijnaut over de aanslag op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Misdaad is grootschaliger,  gewelddadiger en meer grensoverschrijdend geworden.

Fijnaut begrijpt niet dat Nederland geen duidelijk beleidsplan heeft over de aanpak van georganiseerde misdaad. "Het opzetten van een aparte onderzoekseenheid naast de landelijke recherche is een strategische blunder. Zo wordt het onderzoek versnipperd en wordt er veel moeite verspild", vertelt hij over de Nederlandse aanpak. "Het laat ook zien dat de Nederlandse regering eigenlijk niet weet wat het probleem is, wat de kern is, en hoe het moet worden aangepakt."

Fijnaut was nog betrokken bij evaluatierapporten na de zaak-Dutroux en kent de Belgische veiligheidsdiensten goed. "Ik heb zelf nog meegewerkt aan een nota voor Koen Geens (voormalig justitieminister, red.), en toen heb ik aangegeven welke middelen er moeten komen. Vorige en huidige regeringen hebben wel iets gedaan, maar toch kan je je ook hier de vraag stellen: waar is de verhouding tussen de ernst van de problemen en de middelen om die te beheersen?"

Beluister het gesprek met Cyrille Fijnaut in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet