Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Aantal langdurige burn-outs en depressies blijft stijgen

ma 17 mei - 6:47

Op vier jaar tijd is het aantal mensen dat meer dan een jaar thuis zit door een burn-out of depressie, met veertig procent gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIZIV, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. "Ik verwacht dat die cijfers de komende jaren nog zullen stijgen" zegt professor klinische psychologie Elke Van Hoof (VUB) in 'De Ochtend'.
© Chad Madden (Unsplash)

Op 31 december 2020 waren er bijna 112.000 Belgen al meer dan een jaar arbeidsongeschikt door een burn-out of depressie. Vier jaar eerder, op 31 december 2016, waren er dat nog "maar" 80.252. Dat betekent dat hun aantal elk jaar met zowat 10 procent toeneemt. Het grootste deel van die groep lijdt aan een depressie: meer dan 78.000 mensen. Hun aantal stijgt ook het snelst (+42 procent, tegenover +33 procent bij de burn-outs)

Professor klinische psychologie Elke Van Hoof (VUB) is niet verrast door die stijging, zegt ze in 'De Ochtend'. Ze verwacht ook dat die cijfers de komende jaren nog zullen stijgen. “Een belangrijke verklaring daarvoor is het wegvallen van allerhande systemen van vervroegde uittreding" zegt Van Hoof. Het systeem van brugpensioen/SWT is immers strenger geworden. Ze pleit voor meer investeringen in werkbaar werk en voor creatievere systemen om de werkdruk te verlichten, naarmate men ouder wordt.

"De hele tijd online"

Ook de nieuwe technologieën zorgen voor spanningen. We zijn de hele tijd online: voor het werk, om onszelf een imago te geven of om andere redenen. Zeker tijdens de pandemie hebben mensen het gevoel dat informatie langs alle kanten binnenkomt: sms, WhatsApp, mail, Zoom, ... Je krijgt het gevoel dat je de hele tijd achter de feiten aanloopt, wat tot stress leidt. En daar is ons brein niet goed tegen bestand. We hebben geen rustpauzes meer, waardoor onze veerkracht afneemt."

Zelfstandigen

De stijging is relatief gezien het grootst bij de zelfstandigen: 50 procent op vier jaar tijd (van zowat 3.300 naar 5.000). Bij de werknemers en werklozen bedraagt de stijging 38 procent (van 77.000 naar 107.000). Voor vastbenoemde ambtenaren zijn er geen cijfers, aangezien zij niet onder het RIZIV vallen.

Het totaal aantal mensen dat meer dan een jaar arbeidsongeschikt is, is op die vier jaar tijd met 20 procent gestegen. Bij burn-outs en depressies is die stijging dus dubbel zo groot. Alles samen zitten een klein half miljoen Belgen in de arbeidsongeschiktheid.

De cijfers van het RIZIV zeggen al deels iets over de gevolgen van de coronapandemie, al moeten we voor de mentale impact daarvan nog wachten op de cijfers van 2021. Professor Van Hoof vreest wel dat het alleen maar erger zal worden: "Sinds de start van de pandemie zien we dat het aantal veerkrachtige mensen - dus het aantal mensen dat de beste versie van zichzelf is - gedaald is van 1 op 3 naar 1 op 5 van alle werkende Belgen. Omgekeerd zien we dat voor de pandemie 1,5 op de 10 mensen leed aan ziekmakende stressniveaus. Nu is dat 1 op de 4. Een sterke stijging dus."

Beluister het gesprek met Elke Van Hoof in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet