Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

"Abortus opnieuw deel van politiek spel": vrouwenrechtenorganisaties en centra ontgoocheld dat Vooruit en MR tegen nieuwe wet stemmen

wo 25 sep. - 10:00

Vrouwenrechtenorganisaties en abortuscentra verwijten de partijen "politieke spelletjes te spelen" nu de commissie Justitie de modernisering van de abortuswetgeving heeft weggestemd. Hoewel Vooruit en de MR voorstander zijn van de nieuwe wet, stemden ze tegen. Ze deden dit omdat hierover afspraken zijn gemaakt onder de 5 partijen die samen een nieuwe federale regering proberen te vormen.
Baas in eigen buik
© BELGA

"Het is hier aangekomen als een mokerslag"  zegt Wim Van de Voorde. Hij is coordinator van het LUNA-abortuscentrum in Gent. "De geschiedenis herhaalt zich, de abortuswetgeving is weeral onderdeel van een politiek spel."

"Dat we teleurgesteld zijn, is nog zacht uitgedrukt", zegt ook Meron Knikman. Ze is voorzitter van de Vrouwenraad, de koepelorganisatie voor verenigingen die zich inzetten voor gelijke kansen. De raad was gisteren samen met veel andere belangenorganisaties aanwezig bij de stemming in de commissie Justitie.

Meerderheid is voorstander, maar toch weggestemd

Gisteren stemde die commissie een wetsvoorstel weg dat de abortuswetgeving zou moderniseren. De termijn voor vrijwillige zwangerschapsafbreking zou door de nieuwe wet uitbreiden van twaalf naar achttien weken en de verplichte bedenktijd van zes dagen zou verdwijnen.

Een meerderheid van de partijen is voor de aanpassing van de wet, maar de lopende regeringsonderhandelingen verhinderen dat de wet wordt goedgekeurd. De N-VA, CD&V, Vooruit, Les Engagés en de MR spraken af om geen voorstellen goed te keuren waarover ze het onderling oneens zijn. 

Vooruit en de MR zijn principieel voor een nieuwe abortuswet, maar stemden tegen om de N-VA en in de eerste plaats CD&V niet voor het hoofd te stoten. 

Dit is heel vreemd voor partijen die zeggen vrouwen te willen steunen

— Wim Van de Voorde, coördinator van het LUNA abortuscentrum in Gent

"We kennen de standpunten van de partijen. We weten dat CD&V, de N-VA en Vlaams Belang tegenstanders zijn", zegt Van de Voorde. "Dat partijen als de MR en Vooruit strijden voor vrouwenrechten en dan tegen stemmen, is op zijn minst bijzonder. Dit is heel vreemd voor partijen die zeggen vrouwen te willen steunen."

Campagne over abortus

De socialisten maakten van de versoepeling van abortus één van de speerpunten van hun campagne. In een forse campagne op sociale media verweten ze CD&V "vrouwenrechten te blokkeren": "Extreemrechts en conservatieven willen terug naar middeleeuwen."

In het voorjaar had Freya Van den Bossche nog een oproep gedaan om de wet die haar partij gisteren wegstemde mee goed te keuren. "We wachten al tien jaar. De meerderheid van de bevolking én het parlement is voor een aanpassing", klonk het toen in Villa Politica.

Vooruit wil onderhandelingen kans geven

De partij zit gewrongen met de kwestie. De tussenkomst van Jinnih Beels in de commissie gisteren illustreerde dat pijnlijk. "Wij steunen de voorstellen ten volle", zei ze. "Maar we zijn natuurlijk aan tafel geschoven. Er zijn onderhandelingen lopende voor een nieuwe federale regering."

"Het ontbreekt aan politieke moed, bij alle partijen", zegt Knikman. "Alle mogelijke debatten zijn gevoerd. Het rapport van de experts is duidelijk. Blijkbaar is de kwestie niet urgent genoeg om beweging te krijgen in het dossier. Het lijkt alsof het de politici niet boeit. Het onderwerp wordt door hen eerder gebruikt om zich te profileren ten koste van vrouwen en meisjes in plaats van oplossingen te bieden." 

De onderhandelende partijen hebben het plan opgevat om verschillende ethische dossiers aan elkaar te koppelen. Ze willen binnen de toekomstige regering tegelijk knopen doorhakken over de aanpassing van wetgeving rond abortus, euthanasie en draagmoederschap.

Volgende week beginnen de onderhandelingen daarover. Daarom wil Vooruit voorlopig geen interviews geven over de kwestie. Onder anderen Freya Van den Bossche liet aan onze redactie weten de onderhandelingen niet in gevaar te willen brengen. 

Er nu een dossier uitpikken om dat tussen de soep en de patatten snel te laten stemmen. Dat zou niet getuigen van veel respect naar vrouwen toe

— Vooruit-parlementslid Jinnih Beels

Nu al een beslissing nemen over abortus noemt Beels "cherrypicking": "Er nu een dossier uitpikken om dat tussen de soep en de patatten snel te laten stemmen. Dat zou niet getuigen van veel respect naar vrouwen toe."

Die verklaring houdt weinig steek vindt Van de Voorde. "In het abortusthema is er al heel veel voorbereidend werk geweest. Het dossier ligt al lang op tafel en is beslissingsklaar. Het koppelen aan andere thema’s gaat de zaak alleen maar vertragen. Dat is weinig hoopgevend."

"De politiek negeert de impact die de huidige wetgeving vandaag heeft op vrouwen", zegt ook Knikman. Elk jaar reizen gemiddeld 400 Belgische vrouwen naar Nederland voor een abortus, omdat de Belgische wet na 12 weken zwangerschap geen ingreep meer toestaat. Daar is de psychosociale begeleiding beperkt en wordt de ingreep niet terugbetaald. 

"Ik snap dat politiek niet altijd eenvoudig is, we moeten hoopvol blijven dat de wetswijziging toch nog komt in de toekomst", besluit Van de Voorde. 

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet