Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Acteur Koen De Bouw getuigt over misbruik in zijn kindertijd: "Ik heb lang gedacht: als ik erover zwijg, dan bestaat het niet"

Vandaag 2:53

"Een volwassen man heeft me gekust toen ik 13 jaar was." Koen De Bouw werd als kind slachtoffer van seksueel misbruik. Zijn aankomende film 'Julie zwijgt' gaat over het stilzwijgen van een slachtoffer. Ook in zijn eigen verwerkingsproces was dat een belangrijke factor. "Het verhaal gaat over de sterkte van te zwijgen én te praten met de juiste personen."
Acteur Koen De Bouw in de studio van 'Touché'
© VRT

Op dinsdag 8 oktober gaat 'Julie zwijgt' in première op het Film Fest Gent. De film schetst het portret van Julie, een jonge tennisspeelster. Zij besluit om te zwijgen wanneer haar coach geschorst wordt voor vermeend misbruik. Acteur Koen De Bouw vertolkt de rol van Tom, de vader van Julie. Op persoonlijk vlak zitten er herkenbare elementen in haar verhaal. "Kindermisbruik is me overkomen toen ik 13 jaar was", vertelt hij openhartig aan Friedl' Lesage in "Touché" op Radio 1.

Wat er precies gebeurd is, daar weidt De Bouw niet erg over uit. "Ik ben gekust door een volwassen man met snor." De dader is achteraf veroordeeld voor het misbruiken van een 25-tal jongens. De Bouw zelf diende nooit klacht in: "Ik heb lang gedacht: als ik er niet over spreek, dan bestaat het niet."

Het is ongelofelijk hoe flexibel je als kind met zoiets omgaat.

— Acteur Koen De Bouw

Later in zijn jeugd kwam De Bouw een 2e keer in aanraking met misbruik. Dit keer onrechtstreeks. "Ik was enkele weken samen met mijn eerste vriendin toen ik ontdekte dat haar vader haar misbruikte. Als jong persoon ben je enorm flexibel. Het is ongelofelijk hoe je op dat moment met zoiets omgaat. We hebben het toen samen verwerkt, zonder therapeut of psychiater."

Het recht om te zwijgen

"Het is moeilijk om over zoiets te praten", geeft De Bouw toe. Vooral met zijn naasten viel hem dat zwaar: "Ik heb het nooit aan mijn ouders verteld, omdat ik het hen wilde besparen. Als kind besef je al wat voor leed het kan aanrichten als je anderen mee in het verhaal betrekt."

"Julie, het hoofdpersonage in de film, zwijgt volgens mij terecht. 'Julie zwijgt' gaat het over de sterkte van haar zwijgen. We proberen ook kracht te geven aan de momenten waarop ze er wél over spreekt. Dat doet ze weliswaar met de juiste personen. Het verhaal gaat niet zozeer over het overschrijden van grenzen, maar over de veiligheid die gepaard gaat met te mogen zwijgen."

Praten met de juiste persoon

Ook De Bouw verbrak uiteindelijk de stilte. Toen hij zijn vrouw leerde kennen, bleek zij de juiste persoon om zijn leed mee te delen. "Het was een van de eerste dingen die ik haar vertelde. Ze is zelf therapeute en de manier waarop zij ermee omging, was voor mij ideaal."

Ik heb besloten om niet langer het slachtoffer te zijn van iets dat me als kind overkwam.

— Acteur Koen De Bouw

Ook wanneer de acteur nu over het misbruik uit zijn kindertijd vertelt, maakt dat veel emoties bij hem los. Maar ondertussen heeft De Bouw de gebeurtenissen een plaats kunnen geven. "Een hele tijd geleden heb ik besloten om niet langer het slachtoffer te zijn van iets dat me overkwam als kind. Ik heb ermee afgerekend, ook al wordt er ik er nog emotioneel van. Ik heb vergiffenis geschonken."

Heb je een vraag over geweld, misbruik of kindermishandeling, dan kan je terecht bij de hulplijn 1712. Kinderen en jongeren kunnen ook terecht bij Awel, op het nummer 102 of via de website.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet