Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Actrice uit Irak woedend op The Economist omdat tijdschrift haar toonde als "dikke Arabische vrouw"

wo 10 aug. - 14:28

Actrice en presentatrice Enas Taleb uit Irak gaat juridische stappen zetten tegen The Economist omdat het Britse tijdschrift haar foto zonder haar medeweten gebruikt heeft als "stockfoto" van een "dikke Arabische vrouw". Dat zegt ze in een interview in New Lines, een tijdschrift gespecialiseerd in nieuws over het Midden-Oosten.
Taleb

Op 28 juli publiceerde The Economist een artikel met als titel "Why women are fatter than men in the Arab world" (Waarom vrouwen dikker zijn dan mannen in de Arabische wereld). Bij het artikel prijkt een foto van actrice Enas Taleb tijdens haar optreden op het jaarlijkse Babylon International cultuurfestival in Irak.

In gesprek met journaliste Rasha Al Aqeedi van New Lines, een Amerikaans magazine gespecialiseerd in berichtgeving over het Midden-Oosten geeft de actrice aan dat ze juridische stappen zal zetten tegen het Britse tijdschrift omdat ze in het artikel wordt geportretteerd als het typevoorbeeld van een dikke Arabische vrouw.

"Ik eis een schadevergoeding voor de emotionele, mentale en sociale schade die dit incident mij heeft berokkend", aldus de actrice in New Lines. "Samen met mijn juridisch team bekijk ik nu de volgende stappen." Taleb is enorm populair in Irak en heeft meer dan 9 miljoen volgers op Instagram. In de slotzin van het artikel van The Economist wordt ze omschreven als "het schoonheidsideaal voor heel wat Irakezen".

"Het publiek houdt al vele jaren van me", vertelt Taleb. "Het was teleurstellend om te zien dat een internationaal gerenommeerde krant me bestempelde alsof al mijn prestaties niets betekenden. Ik ben gezond en gelukkig met hoe ik eruit zie, en voor mij is dat het enige dat telt."

Niet de eerste keer

Twee weken geleden lag The Economist al eens onder vuur voor een "racistische" afbeelding van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Op 30 juli stond op de cover van het digitale "1843 Magazine" van The Economist, een afbeelding van een man met een "agaal" - het traditionele zwarte lint rond een Arabisch hoofddeksel - als lont van een bom.

In het magazine wordt het leven en de weg naar de top belicht van Bin Salman, maar ook de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi die werkte voor de Washington Post. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst is Bin Salman verantwoordelijk voor de moord, maar zelf ontkent hij dat.

Het feit dat The Economist voor een afbeelding van een willekeurige Arabische man koos, afgebeeld als terrorist, in plaats van een foto van de kroonprins veroorzaakte heel wat opschudding. Ghada AlMuhanna, een Saudische wetenschapper gevestigd in Duitsland, sprak toen over een rechtstreekse aanval op de Arabische identiteit.

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet