Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Adembenemend mooi, maar nu niet besluiten dat we klaar zijn voor halve finales"

di 12 jun. - 7:51

De Rode Duivels vertrekken woensdag naar Rusland en lijken na een knalprestatie tegen Costa Rica helemaal klaar voor het WK. Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt genoot van het voetbal van de Belgen en Eden Hazard, maar is toch nog niet euforisch.
Peter Vandenbempt (foto © VRT)

"Je kan niet beter dromen voor een uitwuifwedstrijd"

"Je kan niet beter dromen voor een uitwuifwedstrijd dan wat de Belgen gisteren hebben meegemaakt. Het stadion zat niet helemaal vol, maar er was ongelooflijk veel sfeer en enthousiasme. Dat kwam omdat de Rode Duivels gewoon een geweldig goede prestatie hebben geleverd."

"Als je de drie oefenmatchen naast elkaar legt dan kunnen we alleen maar zeggen dat het crescendo is gegaan.  Tegen Portugal was er nog gefluit na afloop van de match. Dat was wel de moeilijkste tegenstander want het niveau van de tegenstanders is niet crescendo gegaan. Maar als je zo’n laatste wedstrijd speelt dan wordt er wel gezegd dat het resultaat niet belangrijk is en dat ze vooral een goeie prestatie willen leveren, maar je wil toch niet verliezen of gelijkspelen tegen een middelmatigetegenstander."

"Dit was de ideale manier om iedereen weer vertrouwen te geven, om de rust rond de nationale ploeg te bewaren en om met optimisme in de koffer morgen het vliegtuig op te stappen."

(Lees verder onder de foto)

"Eden Hazard zit in de vorm van zijn leven en hij sleurt iedereen mee"

"Martinez begon weer met zijn basisopstelling, met dat verschil dat Kompany er nog niet bij was en Boyata wel. De andere namen kan je nu al invullen voor de wedstrijd tegen Panama en Tunesie. En de eerste helft was ook heel erg goed. Het voetbal van de Belgen was adembenemend mooi. "

"Alles was aanwezig in het spel van de Belgen. Hoge pressing, veel druk, de tegenstander opjagen, collectief was het heel erg sterk en het aanvalsspel was om duimen en vingers van af te likken. En dan Eden Hazard. Die zit in de vorm van zijn leven. Het is niet normaal wat die op dit moment presteert. Hij sleurt iedereen mee.  Kevin De Bruyne was niet alleen als regisseur maar ook in de passing heel erg goed. Dries Mertens kwam na twee mindere matchen weer boven water. En Lukaku blijft maar zijn doelpunten maken."

"Dus het was een langgerekte goednieuwsshow in de eerste helft en dat trok zich eigenlijk ook wel een beetje door in de tweede helft. Met veel andere jongens die erbij kwamen maar ook die lieten zich in positieve zin opmerken."

"Dus behalve dat tegendoelpunt, die 0-1 was een moment van onoplettendheid, was er weinig negatiefs te vertellen. Het is eigenlijk nog extra positief want dat doelpunt viel al te midden van de dominantie van de Belgen. Je zou kunnen denken dat ze het zouden laten hangen, maar dat gebeurde helemaal niet. Het stoorde hen nauwelijks. Ze bleven maar doorgaan."

(Lees verder onder de foto)

"Op basis van deze match mag je niet zeggen dat we klaar zijn voor halve finales of meer"

"Het gevaar dat in zo'n wedstrijd schuilt, is dat de verwachtingen nu hoger worden. Costa Rica was een zeer middelmatige ploeg gisteren. Het was de revelatie van vier jaar geleden op het WK. In een groep met Uruguay, Italië en Engeland werden ze groepswinnaar. Dat was boven alle verwachtingen. Ze raakten tot in de kwartfinales en sneuvelden pas na penalty’s tegen Nederland. Maar dit is niet meer dezelfde ploeg. Het zijn wel nog dezelfde spelers, maar het niveau ligt een stuk lager. Ze hebben 6 van hun laatste 8 matchen verloren. Ze verloren in hun kwalificatiecampagne zelfs tegen Panama."

"Je moet ook kijken in de voorbereiding naar die wedstrijd tegen Portugal. Dat is echt wel een tegenstander van niveau, zelfs zonder Ronaldo dan nog, en dat was toch een stuk minder. Dat was weliswaar nog aan het begin van de voorbereiding. Toen hadden de spelers nog zware benen van de zware training."

"Je kan er moed en optimisme uitputten omdat het wel crescendo gaat met het samenspel van de Belgen, met het tempo, met de balcirculatie, met de collectiviteit, ... Dat zijn allemaal gunstige voortekenen. Maar om nu op basis van een wedstrijd tegen Costa Rica te zeggen dat we klaar zijn voor de halve finales of meer, dat zou ik niet doen."

"De eerste wedstrijd tegen Panama zal ook eerder nog een oefenwedstrijd zijn die ons nog meer euforisch kan maken, dan begint het echte werk. In elk geval stappen de Duivels met een goed gevoel het vliegtuig op. Alles is rustig rond de nationale ploeg, de sfeer is opperbest en de invallers zijn gretig.  Het is toch beter om niets dan goed nieuws te kunnen brengen aan de vooravond van een WK dan met een hoofd vol muizenissen te moeten vertrekken."

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet