Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Advocaat familie Julie Van Espen: "Familie wil zich niet kwellen met de vraag of dit anders had kunnen lopen"

wo 8 mei - 6:55

De familie van Julie Van Espen blijft achter met een onwezenlijk groot verdriet en wil nu vooral antwoorden op de vele vragen die ze nog hebben. "Ze willen vooral weten wat er gebeurd is", zegt de advocaat van de familie John Maes. "De familie wil zich ook niet kwellen met de vraag of die anders had kunnen lopen, dat heeft geen zin."
© Belga (Jonas Roosens)

De zoektocht naar de vermiste Julie Van Espen kende maandag een tragisch einde toen haar lichaam werd teruggevonden in het Albertkanaal in Antwerpen. De nabestaanden blijven achter met een ongelooflijk groot verdriet dat ze in alle rust proberen te verwerken, zegt John Maes, de advocaat van de familie en de vriend van Julie, in 'De Ochtend'. "Die mensen zijn in de eerste plaats met dat verdriet bezig. Het heeft een veel grotere impact op de maatschappij, maar het gaat in de eerste plaats om hun dochter, hun vriend."

Het heeft een veel grotere impact op de maatschappij, maar het gaat in de eerste plaats om hun dochter, hun vriend

Het lichaam van Julie werd intussen vrijgegeven, een heel belangrijke stap voor haar familie. "Het is een element in het rouwproces dat niet te onderschatten is. Nu kunnen ze de uitvaart plannen."

De familie blijft achter met veel vragen: "Ze willen weten wat er gebeurd is"

Daarnaast blijven er ook veel vragen. "Ze willen vooral weten wat er gebeurd is, ze hebben recht op de waarheid. Daarom gaan we ons eerstdaags burgerlijke partij stellen. Dat geeft de kans om het dossier in te kijken en gaat hopelijk heel wat vragen kunnen oplossen."

Ook over de moordverdachte, Steve Bakelmans, is er al veel inkt gevloeid. De man had al heel wat op zijn gerechtelijke kerfstok. In 2017 werd hij een tweede keer veroordeeld voor verkrachting, maar hij ging in beroep. De straf was dus nog niet definitief en omdat de beroepsprocedure al 2,5 jaar aansleept, liep Bakelmans tot eergisteren op vrije voeten. Hij kon op zijn proces ook niet onmiddellijk aangehouden worden, omdat er geen vluchtgevaar bestond en het gevaar voor recidive geen wettelijk argument is voor een onmiddellijke aanhouding.

Dé vraag die de afgelopen gesteld werd: had dit voorkomen kunnen worden? "Ik vertrouw nog altijd op de rechtelijke maatschappij. Het straffenarsenaal is aanwezig en elke zaak is anders. De familie wil zich ook niet kwellen met de vraag of dit anders had kunnen lopen. Dat heeft geen zin. Daarom willen ze die discussie eigenlijk liever niet aangaan."

Mogelijk is er hier toch iets misgelopen, als we zien dat hij al twee keer veroordeeld is voor gelijkaardige feiten

Wel stelt Maes zich vragen bij hoe het allemaal gelopen is. "Wanneer men iemand gevaarlijk acht, wanneer er gevaar is dat iemand hervalt, zou men die persoon ook kunnen aanhouden vóór het proces, in voorlopige hechtenis dus. Dan stelt zich het probleem van de onmiddellijke aanhouding niet." Hij denkt dat het probleem zit bij de analyse van dat recidivegevaar. "Hoe lees je de gedachten van iemand, hoe schat je in dat iemand gevaarlijk is? Mogelijk is er hier toch iets misgelopen, als we zien dat hij al twee keer veroordeeld is voor gelijkaardige feiten. We gaan naar alle waarschijnlijkheid naar een assisenproces en willen graag de andere dossiers nakijken."

Het blijft een zeer moeilijke oefening en de verschrikkelijke zaak van Julie heeft dat bewezen

Een van de beloftes van de regering was om een gespecialiseerd observatiecentrum te bouwen, bedoeld om recidive tegen te gaan. Het zou zeker een goede zaak zijn als dat er komt, benadrukt Maes. "Je hebt natuurlijk mensen die willen en kunnen geholpen worden, maar je hebt ook psychopaten die de indruk geven dat ze dat willen, maar die niet geholpen kunnen worden. Het mag natuurlijk geen manier zijn om mensen die niet in de maatschappij thuishoren toch te laten terugkeren. Het blijft een zeer moeilijke oefening en de verschrikkelijke zaak van Julie heeft dat bewezen."

Beluister het gesprek met John Maes in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet