Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Afghanistanveteranen ontgoocheld: "We hadden gehoopt een beter land achter te laten"

do 19 aug. - 2:37

Hoe kijken westerse militairen naar de toestand in Afghanistan, de machtsovername door de taliban, de evacuatie van westerlingen? Hans De Ceuster, moreel consulent van het Belgische leger, krijgt veel vragen van ongeruste militairen, die missies hebben uitgevoerd in Afghanistan. Dat vertelde hij in "De wereld vandaag".
Troepen

Hans De Ceuster is moreel consulent bij defensie in België. Als vertegenwoordiger van de humanistisch-vrijzinnige beweging werkt hij bijvoorbeeld samen met de katholieke aalmoezeniers. In 2010 was hij zelf actief als genie-officier bij het Belgisch leger in Kandahar.

Defensie was 19 jaar actief in Afghanistan; daar zijn dus heel veel militairen heen geweest. “Sommigen hebben daar meer dan een jaar van hun leven doorgebracht op verschillende missies,” zegt De Ceuster. “Zij hadden gehoopt om Afghanistan als een beter land achter te laten.” De huidige toestand is dan ook heel beklijvend en roept bij veel militairen vragen op. “Men is boos, maar ook ongerust over de Afghaanse tolken en “fixers” waarmee het Belgische leger werkte en lief en leed deelde”. Via Whatsapp was er nog geregeld contact met hen, want “de wereld is nu veel kleiner dan 20 jaar geleden”.

De opmars van de taliban ging razendsnel en het reguliere Afghaanse leger gooide er al even snel het bijltje bij neer. Nochtans kreeg dat leger training van westerse militairen, onder wie ook Belgen. Hebben zij nu het gevoel dat ze tekortgeschoten zijn? Moreel consulent Hans De Ceuster: “Neen, wie opleidingen heeft gegeven, heeft dat goed gedaan. We mogen trots zijn op wat we daar hebben gedaan, het was waardevol werk. We hebben Afghanistan toch voor een tijd veiliger gemaakt voor een aantal mensen. Ik hoop dat de zaadjes van democratische waarden en respect voor mensenrechten toch op een bepaald moment mogen kiemen. Dat baart hem als moreel consulent wel zorgen: “Gaan we nu terug naar 2001?”

Luister hier naar het gesprek met Hans De Ceuster in "De wereld vandaag"

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet