Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Aflevering 1: Saint Schuman, de heilige politicus

vr 19 nov. - 9:04

Professor Politicologie Hendrik Vos en Sven Speybrouck reizen in de eerste aflevering van de podcast 'Het Mirakel van Schuman' de founding fathers van de Europese Unie achterna. In het zog van twee absolute giganten van de EU: de visionair Altierro Spinelli en de 'vader van Europa', Robert Schuman.
Logo HMVS

Beluister de eerste aflevering: 'Eén continent'

Als er één plek is die essentieel is voor de geboorte van Europa, dan is het wel het eilandje Ventotene voor de kust van Napels. Hier werd Altiero Spinelli gevangen gehouden, de man naar wie dat grote gebouw van het Europees Parlement vernoemd is.

De Italiaan Spinelli was op zijn zeventiende lid van de communistische partij, ging in het verzet tegen het fascistisch bewind van Benito Mussolini en werd gearresteerd in 1927. Hij werd verbannen naar Ventotene.

Lees en ontdek meer over Ventotene, het gevangeniseiland van Spinelli:

De Vader van Europa

Spinelli kreeg een zaal in het Europees Parlement, maar waarom kreeg Robert Schuman, de man die iedereen intussen kent als de 'Vader van Europa', zoveel meer: een metrostation, een gebouw, een rond punt, een station ..  waarom was hij zo belangrijk voor de vorming van Europa?

Lees meer over Robert Schuman:

De 'heilige' Robert Schuman

In Scy-Chazelles is onder impuls van de plaatselijke gemeenschap in het huis van Schuman een museum geopend. Het is vanuit deze dorpsgemeenschap dat al lang geijverd wordt voor de zaligverklaring van Schuman. Het leven van Schuman, zo klinkt het, stond helemaal in functie van zijn christelijk geloof en van de totstandkoming van een eeuwige vrede in Europa. Precies omwille van zijn afkomst, was hij ook de uitgelezen figuur om het plan concreet te maken.

Het Bisdom van Metz heeft een dossier samengesteld dat in 2004 aan het Vaticaan werd bezorgd. Sindsdien is Schuman voor de katholieke kerk officieel een Dienaar van God, met hoofdletter en al. Voor de zaligverklaring ontbreekt evenwel nog een mirakel. De eenmaking van Europa is voorgesteld, maar lijkt door het Vaticaan niet aanvaard te worden.

Maar wat dan wel? Hendrik en Sven gingen langs bij Pierre Guerigen, priester bij het bisdom van Metz. Hij is de man die er alles over weet:

Bekijk de video: abt Pierre Guerigen over de zaligverklaring van Robert Schuman

'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.

In samenwerking met het Europees Parlement

In samenwerking met het Europees Parlement

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet