Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Aflevering 4: Over de wonderbaarlijke genezing van Hendrik Vos en de babygeur van Margaret Thatcher

zo 12 dec. - 6:28

Dat de podcast ‘Het Mirakel van Schuman’ er uiteindelijk kwam, is misschien wel een klein mirakel an sich. Want Hendrik Vos raakte betrokken bij een zwaar auto-ongeluk tijdens de opnames. Maar het kwam goed. En zo kon deze (h)eerlijke podcast over Europa toch doorgaan. Met in aflevering 4 straffe verhalen over de uitvinders van de euromunt, valse bruggen, de grootste crisis sinds mensenheugenis en de geur van Margaret Thatcher.
Speybrouck en Vos

Beluister de vierde aflevering: ‘Eén Munt’

De vierde aflevering van ‘Het Mirakel van Schuman’ is niet voor gevoelige zieltjes. Hendrik Vos brak namelijk een ruggenwervel tijdens de opnames van de podcast, maar… hij revalideerde wonderbaarlijk snel. Een mirakel? Hendrik kroop in zijn pen en richtte zich tot de paus.

Bekijk de video:

Aflevering 4 heet niet voor niets ‘Eén munt’. Economen in de jaren ’80 waren het er al lang over eens: één munt over heel Europa is een slim idee! Maar politiek lag dat natuurlijk heel gevoelig. Landen willen namelijk graag het hoofd van een koning en een president op zo’n biljet hebben staan. Dat straalt macht uit. En soevereiniteit. En de Duitse mark was toch zoveel meer waard dan de Belgische frank of de Griekse drachme? Dat zomaar afgeven, was lang niet evident. En toch gebeurde het.

Twee Belgen blijken cruciaal te zijn voor die euro.  Een van hen is Mark Eyskens, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken. Hij koestert nog steeds de pen waarmee hij de euro in gang zette, en heeft vooral herinneringen aan de babygeur van Margaret Thatcher. “Zij geurde heel bijzonder. Haar parfum leek op een soort babygeur. Een bijna infantiel geurtje voor een vrouw die eigenlijk haar man stond.”

Bekijk de video:

Er is nog ook die andere Belg: Germain Pirlot. De officiële ‘uitvinder’ van de euro. Alleen braaf een briefje naar de Commissievoorzitter sturen was ervoor nodig. Een onvergetelijke anekdote aan de familie is wat hem overblijft. Staat wel mooi op zijn cv. 

Fakebruggen

De bruggen die op een Eurobiljet staan? Die zijn fake. Niets echts aan. Ze werden in opdracht van Europa bedacht door een Oostenrijkse designer van de Nationale Bank. Maar als je graag eens de fake Euro-bruggen in het écht wil zien, dan moet je net zoals Hendrik en Vos naar Spijkenisse in Nederland gaan.

Griekenland kapot bespaard

1 januari 2002 was de absolute hoogdag van de euro. Mensen stonden te wachten aan bankautomaten om die nieuwe munt te kunnen bewonderen. Munten werden gehamsterd, en banken deelden verzamelmappen uit met een speciaal plekje voor dat unieke Griekse en Finse exemplaar. Hoera en euforie was toen alom de stemming. Van Finland tot Spanje en van België tot Griekenland kon je opeens met een en dezelfde munt betalen. Tot de monetaire crisis uitbrak. Weg euro-sfeer. Noord stond tegenover Zuid. Italiaanse banken kraakten, Griekenland belandde in de grootste crisis sinds mensenheugenis. En ze zitten er nog steeds in.

Klik en ontdek meer: 

Hendrik Vos en Sven Speybrouck gaan naar hét plein in Athene waar er dagelijks hevige protesten waren tegen Europa. Tegen de euro. Tegen de keiharde besparingen. Tegen het hardvochtige beleid. Hoe (over)leeft de gewone Griek momenteel? Het is pijnlijk vaststellen.

Beluister de podcast:

Lees ook:

'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet