Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Allez Allez

Afscheid van Rembert De Smet

za 28 jan. - 2:36

Vorige week kwam het nieuws dat Rembert De Smet is overleden. De Smet was vooral bekend als zanger van 2 Belgen.
Afscheid van Rembert De Smet

De Smet stond mee aan de wieg van bands als Nacht Und Nebel. Tijdens de new beat periode was hij erg actief en maakte hij verschillende nummers onder verschillende namen. Onder new wave-band 2Belgen scoorde De Smet in de jaren 80' met de hits “Opération Coup de Poing”, “Queen of mine” en vooral: “Lena”.

Weinigen weten –of u wellicht wel, maar we lichten het u nog gaarne toe- dat zijn eerste hit “Opération Coup de Poing” een cover is van Alpha Blondy’s Brigadier Sabari.

De Smet hoorde het nummer van de Ivoriaanse reggaezanger voor de eerste keer in een bar in Lomé, Togo. De satirische lyrics, gezongen in Dioula, inspireerden De Smet om er een eigen tekst bij te verzinnen

Het is pas in een Afrikaanse platenwinkel in Parijs dat De Smet ontdekt van wie het originele nummer is. De Smet en Blondy ontmoeten elkaar in Parijs en die laatste geeft De Smet zijn zegen om een cover van zijn nummer op te nemen.

'Opération Coup De Poing' breekt pannen in België

Alpha Blondy ziet zijn kans schoon en neemt zijn hit nogmaals op in een andere versie op de B-kant van zijn single 'Apartheid is nazisme'.

2Belgen werd officieel ontbonden in 1993. De Smet verloor zijn hart aan Spanje en richtte de flamenco-popgroep Esta Loco op. Ook die band stak “Operation Coup de Poing” in een nieuw jasje.

Zo werd 'Opération Coup De Poing' is in vier verschillende versies opgenomen

Vorig jaar nam hij dan weer een album op rond de liedjes van de Gentse volkzanger Karl Waeri, die hij live bracht mer acteur Bob De Moor. Daarover kwam hij vertellen in Allez Allez, dat u hieronder kunt herbeluisteren.
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet