Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Afstandsonderwijs is ook na corona een blijver, denkt minister Weyts: "Kans om onderwijs op maat aan te bieden"

ma 29 jun. - 6:55

Als het van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) afhangt, is het afstandsonderwijs een blijver. Vanaf september zullen de middelbare scholen op woensdag sowieso, zo lang de coronacrisis niet bezworen is, een halve dag onderwijs van op afstand aanbieden. "Ik denk dat we dat structureel moeten verankeren", vindt Weyts.
Ben Weyts

Je hebt vermoedelijk al van de kleurencodes gehoord, die vanaf september zullen worden gebruikt in het onderwijs. Bij de start van het nieuwe school zitten we naar alle waarschijnlijkheid nog in code geel, wat voor het secundair onderwijs betekent dat er op woensdagvoormiddag in regel afstandsonderwijs wordt aangeboden. Lees: les via de laptop, zoals we dat de voorbije maanden zo vaak zagen gebeuren.

"De virologen wilden daar wat druk van de ketel halen: een dag met minder contacten, beperktere verkeersstromen, minder kans op besmetting", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in 'De Ochtend'.

Weyts geeft niettemin toe dat hij eigenlijk wel een fan is van die manier van werken. Hij ziet het als een kans die we moeten grijpen "om van de nood een deugd te maken en het onderwijs nog meer op maat te organiseren".

35 miljoen euro

"Ik denk dat we dat gewoon structureel moeten verankeren", zegt hij. "Je merkt dat leerlingen heel anders reageren op thuisonderwijs. Sommigen worden geprikkeld, uitgedaagd: ze kunnen dieper op de lesinhoud doorgaan in plaats van te moeten blijven hangen. Anderzijds heb je diegenen die je daarmee langs die weg wat kunt bijspijkeren. Echt een onderwijs op maat dus."

Van de 35 miljoen euro zullen scholen die verhoudingsgewijs meer kinderen hebben die sociaal-economisch kwetsbaar zijn, meer middelen krijgen.

De Vlaamse regering heeft intussen 35 miljoen euro extra vrijgemaakt waarmee de scholen zich kunnen uitrusten met de nodige laptops en programma's.

Weyts erkent dat afstandsonderwijs minder evident is voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, gezinnen in armoede. "Daarvoor hadden we al dat laptopproject opgezet. Maar de nood is nog groter. Van de 35 miljoen euro zullen scholen die verhoudingsgewijs meer kinderen hebben die sociaal-economisch kwetsbaar zijn, meer middelen krijgen."

Bekijk het integrale gesprek met Ben Weyts:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet