Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Akkoord voor Brusselse regering is rond

wo 17 jul. - 4:22

Groen, Open VLD, one.brussels-SP.A, PS, Ecolo en DéFI hebben vannacht de onderhandelingen voor een Brussels regeerakkoord afgerond. Dat heeft een onderhandelaar rond 3.30 uur bekendgemaakt. Het akkoord, zo'n 120 pagina's lang, wordt later vandaag voorgesteld. Ook de verdeling van de bevoegdheden wordt in de loop van de dag nog afgerond.
Rudi Vervoort (PS) zal allicht zichzelf opvolgen als Brussels minister-president.

Nog geen week na de verkiezingen op 26 mei sloten Groen, Open VLD en de socialistische lijst one.brussels-SP.A aan Vlaamse kant een akkoord om samen de Nederlandstalige kant van de Brusselse regering te vormen. Half juni volgden de PS, Ecolo en DéFI aan Franstalige kant. De zes partijen onderhandelden sinds begin juli samen over een Brussels regeerakkoord.

De gesprekken waren in een finale fase beland, maar het werd uiteindelijk nog een moeilijke bevalling, nadat Open VLD maandag voor de tweede keer tijdens de formatie de deelname van de MR op tafel gelegd had. Na een schorsing van de plenaire vergadering maandag, liep de vergadering van dinsdag vijf uur vertraging op omdat Open VLD nog intern overleg tussen partijvoorzitster Gwendolyn Rutten en de onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz nodig had. Maar even voor 18 uur kon de ultieme vergadering starten.

Omstreeks 20.30 uur verlieten de onderhandelaars het Brussels Parlement om op een geheime plek verder te werken in een beperkte delegatie. Het duurde tot woensdag 3.30 uur tot er witte rook kwam uit de schoorsteen van het kabinet van ontslagnemend minister-president en formateur Rudi Vervoort (PS).

Vanavond stemming, morgen eedaflegging

Vandaag wordt het regeerakkoord op een persconferentie voorgesteld. In de (voor)avond is het dan aan de zes partijen om hun fiat te geven op hun toetredingscongressen, waarna de namen op de verschillende ministerposten geprikt zullen worden. De Brusselse regering bestaat uit een taalneutrale minister-president, vier ministers (twee Franstalige, twee Nederlandstalige) en drie staatssecretarissen (twee Franstalige, één Nederlandstalige).

Morgen volgt dan de eedaflegging en legt de minister-president, wellicht opnieuw Rudi Vervoort, de regeringsverklaring af in het Brussels Parlement, dat na een debat vrijdag op zaterdag het vertrouwen moet geven. Daarmee zouden de zes coalitiepartners alvast hun eerste belofte nakomen: een Brusselse regering voor de nationale feestdag op 21 juli.

Na de regering van de Duitstalige Gemeenschap is de Brussels regering de tweede bewindsploeg die na de verkiezingen van 26 mei gevormd is.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet