De Ochtend
Al in de lagere school les over burn-out
do 28 sep. - 7:10
Bijna één op de drie Belgische werknemers ervaart tijdens zijn of haar loopbaan stress op het werk. Dat staat in een nieuw en lijvig adviesdocument van de Hoge Gezondheidsraad. De raad wil het probleem dus aanpakken. Want 35% van alle langdurig zieken zit thuis door psychische of stressgerelateerde problemen.
Vroegtijdige schooluitval
"We moeten het probleem al van heel vroeg aanpakken", zegt psychologe Elke Van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel in "De Ochtend". Volgens Van Hoof zou de training kinderen niet alleen helpen om stress op latere leeftijd aan te pakken. Maar het kan ook de schooluitval tegen gaan. "Scholen moeten kinderen aanleren hoe ze moeten omgaan met tegenvallende resultaten, bijvoorbeeld met een onverwachte slechte toets. En ze moeten hen er ook bewust van maken dat je soms hard moet werken voor je succes bereikt. Dat zijn twee vaardigheden die geassocieerd worden met vroegtijdige schooluitval", legt Van Hoof uit.
"Wij verwachten niet van scholen dat ze extra personeelsleden aannemen. Het gaat eerder om kleine ontspannings- en meditatieoefeningen", zegt Van Hoof. En die zouden trouwens niet alleen heilzaam zijn voor de leerlingen. "En als we die oefeningen aanleren aan leerkrachten, kan dat ook op hen een positieve invloed hebben", denkt de psychologe.
Wildgroei aan coaches
De Hoge Gezondheidsraad wil ook de wildgroei aan zelfverklaarde burn-outcoaches aanpakken. De raad wil dat er een erkende opleiding en een certificaat komen voor alle burn-outcoaches. Zorgverleners die te weinig mensen begeleiden, of te weinig met de problematiek bezig zijn, zouden hun accreditatie kunnen kwijtraken. Nog volgens de raad moeten coaches die ingeschakeld worden door bedrijven, altijd onafhankelijk kunnen werken. Volgens het advies zijn ze dus beter niet in dienst van het bedrijf zelf.
Bron: vrtnws.be