Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Alex leerde zijn honden zwerfvuil verzamelen

di 14 jan. - 10:46

De honden van Alex van Eck zijn getraind in het zoeken naar plastic flesjes en blikjes.
Alex en zijn hond Joy

Alex van Eck gaat graag wandelen. Maar dat hij tijdens zijn wandelingen keer op keer hetzelfde stuk afval zag liggen, stoorde hem erg. “Waarom raapt niemand dit op?” vroeg hij zich af. Zo kwam hij op het idee om zijn hond in te zetten voor het opruimen van afval. “Want als het je ligt te storen, kan je het evengoed meenemen.”

Zijn labrador – Joy - was op een paar dagen tijd opgeleid. Al hangt het ook van het type hond af, voegt hij er meteen aan toe. Zo heeft hij drie honden, maar één van de drie doet het niet.

Petflesje met hondenbrokjes

Zelf leerde hij het Joy aan door een petflesje met hondenbrokjes erin weg te gooien in plaats van een bal. Joy hield van het rammelende geluid, en ging er meteen achteraan. Van Eck beloonde zijn hond vervolgens met een hondenbrokje, en zo maakte hij er een spelletje van.

In flesjes in het bos of langs de straat zitten natuurlijk geen hondenbrokjes, “maar inmiddels is het vinden van de fles de beloning” zegt hij. “Het is eigenlijk een soort jachttraining: mijn honden jagen op afval. En de wereld ligt vol met speelgoed. Elke keer als ze wat vinden, zijn ze trots en blij, dus moet ik ze niet meer belonen met een koekje. Het vinden van een blikje of flesje is eigenlijk de beloning, want ze hebben een prooi gevonden.”

Soms zelfs 3 vuilniszakken per weekend

In het weekend trekt Alex van Eck er geregeld op uit met zijn honden, en dan haalt hij 1, 2 à 3 vuilniszakken zwerfvuil op. Hij vraagt zich dan ook af waarom niet meer mensen zijn initiatief volgen.  Misschien is dat wel omdat ze zich niet verantwoordelijk voelen voor het afval van iemand anders? “Het is natuurlijk niet mijn afval dat er ligt” besluit hij “maar daaronder ligt wel onze wereld.”

Zelf je hond trainen om afval te verzamelen? Meer info vind je op enjoycleaningup.com

Beluister het gesprek met Alex van Eck in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet