Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Alle hens aan dek in Peking: "Virus terug via Europa, via bevroren voeding op markt?"

ma 15 jun. - 6:24

In de Chinese hoofdstad Peking zijn nog eens tien wijken in quarantaine gezet na 36 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Die besmettingen zijn terug te brengen tot de Xinfadi-markt, een lokale grote fruit- en groentenmarkt. Bij de eerste corona-uitbraak eind vorig jaar, in Wuhan, werd het virus mogelijk overgedragen via levende dieren op een markt. Maar dat is nu niet het geval, zegt correspondente Leen Vervaeke.
In het Guang'an Sport Center worden mensen getest die de Xinfadi-markt bezochten (© Noel Celis / AFP)

"In de afgelopen vier dagen zijn er 79 besmettingen bevestigd, de hoogste aantallen, sinds januari, werden het voorbije weekend opgetekend (zaterdag en zondag telkens 36 besmettingen)", legt Leen Vervaeke in 'De Ochtend'  uit. "Dat is naar Chinese normen veel. Maar nog steeds - 3 keer - minder dan het aantal besmettingen in België per dag tegenwoordig."

Vervaeke stelt dat de besmettingen terug te brengen zijn tot de grootste voedselmarkt van Peking, de Xinfadi-markt. De eerste besmette patiënten werkten ofwel op die markt, of waren klant. "De overheid heeft toen een massale test opgestart van iedereen die op die markt werkt."

Lees verder onder de Tweet

Hoe keerde het virus terug?

Maar hoe heeft het virus zich deze keer kunnen verspreiden? Peking was immers 55 dagen coronavrij. "Men heeft stalen genomen op de markt en een biologische analyse gedaan. Daaruit blijkt het virus genetisch verwant met het virus dat in Europa zit.  Men vermoedt dat het virus vanuit Europa terug in China is gekomen." Daarbij worden twee scenario's mogelijk geacht.

"Misschien is het virus via bevroren voedingswaren uit Europa meegelift? Het virus kan in bevroren toestand overleven. In labo's wordt het coronavirus zelfs ingevroren om te bewaren voor onderzoek", vertelt Vervaeke. "Het is een andere situatie dan in Wuhan waar men nog altijd niet 100% zeker is dat COVID-19 op een markt via levende dieren op de mens of op tamme dieren is overgezet." 
Andere piste is dat het virus is meegereisd met Chinezen die terugkeerden uit Europa. "Wie terugkeert, moet twee weken in quarantaine. Maar uitzonderlijk is het mogelijk dat mensen na die twee weken nog ziek worden."

Geen paniek, eerder voorzichtigheid

Vervaeke spreekt niet meteen van paniek in Peking, maar eerder van voorzichtigheid. "Het is wel alle hens aan dek. Het district van de Xinfadi-markt is als hoogrisicogbied bestempeld. Daar is iedereen in lockdown. Mensen mogen hun huis niet uit en alle economische activiteit is stilgelegd. In de rest van Peking zijn de maatregelen ook verstrengd: de temperatuurcontrole is weer ingevoerd, bioscopen zijn opnieuw gesloten, de lagere scholen zouden vandaag heropstarten maar dat is uitgesteld, enz."

Iedereen die ná 30 mei op de Xinfadi-versmarkt is geweest of in contact staat met iemand die er is geweest, moet zich melden voor een coronatest. "Er worden sms'en en brieven gestuurd met een oproep. Afgelopen weekend zouden er al 76.000 mensen zijn getest. Maar dat moeten er nog véél worden, want het gaat om de grootste markt van Peking."

Beluister het gesprek met Leen Vervaeke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet