Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De bende van Annemie

“Alle mannen kregen een erectie tijdens een onderzoek naar hoge bloeddruk”

do 25 jan. - 11:57

Neuroloog Steven Laureys is een vaste waarde aan de universiteit van Luik, we konden hem volgen in de serie ‘Topdokters’ op Vier. In 2017 won hij de prestigieuze Francquiprijs voor zijn baanbrekend onderzoek bij de behandeling van comapatiënten. Helaas is er niet altijd voldoende budget voor wetenschappers. Professor Laureys pleit daarom voor meer flexibiliteit.
Steven Laureys

Een doorbraak in wetenschappelijk onderzoek, zoals bij professor Steven Laureys, krijgt de nodige aandacht in de media. Maar de realiteit is dat wetenschappelijk onderzoek nooit loopt zoals gepland. “Tijdens het proces vind je vaak iets totaal anders dan je zocht,” zegt professor Laureys.

Een onderzoeker moet niet doen alsof hij weet wat hij gaat vinden.

"Viagra werd bijvoorbeeld ontdekt tijdens onderzoek naar een middel tegen hoge bloeddruk. Dat is soms lastig voor de financiering want het budget wordt louter en alleen bepaald op basis van een hypothese. Soms loopt dat faliekant af. Zo kregen we onlangs het bericht dat Pfizer de financiering van het onderzoek naar Alzheimer stopzet."

Als we Pfizer laten doen gaan we dood aan Alzheimer, maar wel zonder rimpels en mét een erectie.

Wanneer iemand in onze omgeving ziek wordt, vinden we het evident dat er oplossingen klaarstaan. Dat kan niet als we niet investeren. Volgens professor Laureys moeten we iemand die goed is in zijn job gewoon laten werken, zonder te vragen wat dat gaat opbrengen.

We vonden het omgekeerde van wat we dachten.

Een paar dagen geleden was professor Laureys euforisch over een doorbraak in zijn bewustzijnsonderzoek. Na jaren werk heeft hij met zijn team een fantastisch resultaat ontdekt. Hij vermeldt er wel bij dat het niet was wat ze zochten. We zullen nog even op de tanden moeten bijten want hij mag het nieuws nog niet aan de buitenwereld vertellen.

Heb je zelf ooit een bijna-doodervaring gehad? Mail dan je getuigenis naar coma@uliege.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet