Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Alle Waalse vaccinuitnodigingen vandaag de deur uit

wo 9 jun. - 8:19

In Wallonië zijn alle vaccinuitnodigingen voor de 18-plussers verstuurd. Dat betekent dat als alles goed loopt, iedereen begin juli de kans gekregen heeft om een eerste coronaprik te krijgen. Het verschil met Vlaanderen is groot, maar hoe komt dat?
Coronavaccin

De vaccinatieteller staat momenteel op 5.189.472. Zoveel mensen in ons land hebben al een eerste prik gekregen. Maar of je al aan de beurt bent, verschilt sterk per gemeente én per landsdeel. Knokke-Heist, Veurne of Diksmuide kon vorige week al uitnodigingen sturen naar 33-jarige inwoners. In Willebroek daarentegen kregen vorige week de mensen van 51 nog maar hun uitnodiging. In Wallonië is het verschil nog groter: daar zijn alle uitnodigingen voor alle 18-plussers vandaag de deur uit.

"Normaal zal iedereen die wil begin juli gevaccineerd zijn in Wallonië", klinkt het bij microbioloog Emmanuel André in 'De Ochtend'.

Hoe komt het dat er zo'n groot verschil is met Vlaanderen? "Daar zijn verschillende redenen voor", legt André uit. Ten eerste is er de vaccinatiebereidheid. "We zien dat de vaccinatiegraad iets hoger is in Vlaanderen. Het gevolg is dat er nu meer vaccins beschikbaar zijn voor de jongere leeftijden."

De volgende groep die aangesproken wordt, is meteen ook een hele brede groep. "Er is een strategie om de meest actieve mensen te vaccineren, om de jongere mensen, de amateursporters de kans te geven om zo snel mogelijk een vaccin te krijgen."

Er is nog veel werk aan de winkel, maar we gaan in de goede richting

Om zo veel mogelijk mensen aan te sporen om toch een vaccin te nemen, worden er heel wat initiatieven op poten gezet. "Een ervan is revax, waarbij mensen een tweede kans krijgen om zich toch in te enten. Daarbij zien we dat er nu toch veel mensen bereid zijn om gevaccineerd te worden, wanneer ze zien dat collega's of vrienden hun vaccin krijgen. Zo'n tweede moment, een tweede kans geeft ons meer flexibiliteit." Ter vergelijking: in Vlaanderen ligt er momenteel geen plan op tafel om mensen een tweede keer uit te nodigen, daar zullen vaccinweigeraars zélf de eerste stap moeten zetten. Naast die tweede kans worden er in Wallonië ook meer specifieke acties ondernomen, zoals dagen zonder afspraak of een marathonvaccinatiesessie voor amateursporters.

Op die manier hoopt André dat de vaccinatiegraad overal hoog genoeg is om de groepsimmuniteit te bereiken. "We hopen dat we week na week dichter komen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar we gaan in de goede richting."

Beluister het gesprek met microbioloog Emmanuel André in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet