Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Alle zoogdieren moeten vanaf 2029 meer plaats krijgen in Vlaamse dierentuinen

di 16 aug. - 9:27

Vlaamse dierentuinen zullen zich vanaf 2029 aan veel strengere regels moeten houden als ze nog bepaalde dieren willen houden. Zoogdieren moeten allemaal een groter en beter verblijf krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts besloten. De huidige normen dateren van 1999 en voldoen niet aan de noden van dieren. "We kunnen de natuur niet nabootsen", zegt dierenarts Tim Bouts, lid van de Dierentuincommissie. "Maar het is belangrijk dat we de behoeften een beetje tegemoetkomen.
© Erik Jan Leusink (Unsplash)

De huidige minimumnormen voor het houden van zoogdieren in dierentuinen dateren van 1999. Daarom heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beslist om werk te maken van aangescherpte regels.

Concreet moeten vanaf 1 januari 2029 onder meer de beren, katachtigen, buideldieren, hoefdieren, knaagdieren en de kleine carnivoren op betere en grotere verblijven krijgen. Zo zal een tijger bijvoorbeeld minstens 550 m² buitenverblijf moeten krijgen, tegenover de 100 m² die nu geldt. Een witte neushoorn zal een buitenverblijf van minstens 2.000 m² moeten hebben, terwijl nu maar de helft verplicht is.

"Regels waren gedateerd"

De nieuwe minimumnormen zijn gebaseerd op een uitgebreid advies van de Dierentuincommissie. "De regels waren gedateerd", zegt Tim Bouts, dierenarts en lid van de commissie in 'De Ochtend'. "Onze kennis van dieren en hun behoeften is de laatste 20 jaar ongelooflijk toegenomen. Het is dus meer dan normaal dat we die minimumnormen nu hebben bekeken."

"Een van de belangrijkste criteria voor een dier om zich bezig te kunnen houden, is oppervlakte", zegt Bouts. "In de natuur hebben dieren natuurlijk ook grote domeinen. Het is belangrijk dat we dat een beetje tegemoetkomen, wetend dat we de natuur natuurlijk niet kunnen nabootsen."

"Naast de grotere ruimtes is het ook belangrijk dat de verblijven zo natuurlijk mogelijk zijn. Apen moeten bijvoorbeeld klimmogelijkheden hebben. Tijgers zwemmen, dus in hun verblijf is een zwembad nodig. Dieren die graag alleen zijn, moeten zich kunnen afzonderen. Andere dieren hebben natuurlijk aarde nodig. Zo bekijken we dat per diersoort."

Tijgers zwemmen, dus in hun verblijf is een zwembad nodig. Dieren die graag alleen zijn, moeten zich kunnen afzonderen.

Nieuwe normen niet haalbaar voor alle dieren

De nieuwe regels zullen dus wel een impact hebben op dierentuinen. Volgens Bouts zullen de nieuwe normen niet voor elke dierentuin haalbaar zijn, of toch niet voor alle dieren.

"Ik denk niet dat dierentuinen zullen moeten sluiten, maar dat ze enkele dieren niet meer zullen kunnen houden omdat ze er de ruimte niet voor kunnen creëren. Daardoor hebben ze wel meer plaats voor kleinere dierensoorten. We zien nu meestal overal dezelfde dieren, maar misschien zullen dierentuinen zich nu meer specialiseren."

Gevangenschap

De nieuwe regels zullen het welzijn ten goede komen, maar uiteindelijk blijven het dieren in gevangenschap; een maatschappelijk steeds luider wordende kritiek op dierentuinen. "Het leven in de natuur is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn", zegt Bouts.

"Het is vaak een kwestie van eten of opgegeten worden. Zieke dieren sterven vaak. De klimaatopwarming laat zich ook voelen. In dierentuinen heb je dokters en eten. We hebben een lange weg afgelegd, maar er is nog een lange weg te gaan. Het is zeer belangrijk dat we eraan blijven werken."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet