Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Allemaal de schuld van de media!

vr 6 mei - 10:00

tiens, twee boeken?

“Ne dites pas à ma mère que je suis journaliste, elle me croit pianiste dans un bordel.” In het originele citaat van Jacques Séguéla stond er ‘que je suis dans la publicité’, maar het verschil wordt steeds kleiner. “In de krant lees ik alleen de reclame. Dat is het minst onbetrouwbare gedeelte.” zei ooit Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten.

Om een idee te geven van hoe erg het is: mensen vinden journalisten vandaag even betrouwbaar als politici. Dat is een ramp. Niet alleen voor de pers en de politiek, maar ook voor de democratie tout court. Als we daar niet snel iets aan doen staan er ons hele griezelige tijden te wachten. Want als we niemand meer geloven, geloven we vroeg of laat iedereen. 

Onze VRT collega Luc Pauwels heeft daar een moedig boek over geschreven: ‘Journalistiek in tijden van fake news’. We betwijfelen of hij er veel vrienden mee gaat maken op de nieuwsredactie want het is verbluffend eerlijk. Hij schrijft over de valkuilen waar hij als journalist al te vaak in trapt. En hij niet alleen. Over wat er mis is met de journalistiek en wat we daar aan kunnen én moeten doen. Zijn doel is: het vertrouwen in de journalistiek herstellen. Dat kan volgens hem alleen door eerlijk toe te geven wat er misloopt.

Dat is een moeilijke evenwichtsoefening. Is het slim om uit de biecht te klappen? Of ben je dan een nestbevuiler? Als de paus openlijk toegeeft dat er een probleem is met pedofiele priesters, versterkt hij dan de geloofwaardigheid van de Kerk of veroorzaakt hij net zijn eigen ondergang? Of neem de wetenschap: Is het goed om openlijk toe te geven dat er aan onze universiteiten af en toe fouten worden gemaakt of zelfs gesjoemeld wordt? Of is dat enkel koren op de molen van populisten en kwakzalvers? Wat te doen?

Volgens Guido Van Lieferinge zit het probleem nog veel dieper. Hij heeft daar ook een boek over geschreven: ‘Fuck de media, red de pers’. Het zijn niet enkel journalisten die fouten maken, het hele systeem is rot. Zegt de voormalige baas van Dag Allemaal. (‘Toink!’) In een boek uitgegeven bij (de laat ons eerlijk zijn, toch wel 'linkse') uitgeverij Epo. (Nog eens ‘Toink!’) En hij heeft nog gelijk ook, zegt Rik Van Cauwelaert in zijn voorwoord. (Driewerf ‘Toink!’)

Als je dan ook nog weet dat Rik Van Cauwelaert ook het voorwoord van het boek van Luc Pauwels heeft geschreven, dan weet je wat wij zaterdag gaan zeggen: “Zet u, Rik. En vertel eens: wat is het probleem?”

Beluister het volledige gesprek :

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet