Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Touché

“Als achtjarige jongen snapte ik niet waarom ik mijn warme thuis moest verlaten”

zo 16 jun. - 2:23

Dokter Guy T’Sjoen beleefde een moeilijke periode als kind.
j

“Tussen mijn acht en elf jaar, ben ik weggehaald van thuis”, vertelt Guy T’Sjoen in 'Touché'. “Ik verbleef toen in het Zeepreventorium in Middelkerke. Ik moest er naartoe omdat ik een allergisch en astmatisch kind was. Ik had toen vooral veel last van een allergisch eczeem, waardoor ik veel huidproblemen had. Door de constante pijn en jeuk was ik ook onhandelbaar thuis.”

Op advies van de artsen besloten de ouders van T’Sjoen hem naar de instelling aan zee te sturen. “Maar de oorspronkelijke drie maanden werden uiteindelijk drie jaar. Dat was een pijnlijke periode in mijn leven. Als achtjarige jongen snapte ik niet waarom ik het warme thuis moest verlaten.”

Katholiek

De instelling was katholiek en werd streng geleid door kloosterzusters. “We moesten ze allemaal aanspreken met het Franstalige ‘soeur’, gevolgd door bizarre religieuze namen, zo herinner ik me een soeur Odrana, soeur Gaetana en een soeur Amata.”

T’Sjoen herinnert zich alles nog erg goed. “Ik zie nog altijd de geraniums op de vensterbank en de refter voor me. Ik werd er drie jaar gebrainwasht in het katholicisme. We moesten ongelooflijk veel bidden. Met mijn leerlingen bad ik genoeg voor gans Vlaanderen.”

Ik confronteerde de zusters met hun leugens en werd vaak gestraft

“Ze hadden daar een zwembad gevuld met zeewater, waar ik in moest gaan als behandeling tegen mijn wonden. Door mijn open huidwonden was dat enorm pijnlijk.”
T’Sjoen benadrukt dat hij niet kwaad is op zijn ouders. “Zij volgden gewoon advies. Maar de instelling verlengde mijn verblijf altijd. Het vertrouwen in die religieuze figuren brokkelde af, omdat ze logen tegen jou. Als achtjarige was ik ook best mondig. Ik confronteerde hen met hun leugens en werd vaak gestraft.” 

T’Sjoen hield er een levenslange aversie voor het katholicisme aan over. “Ik heb er geen zware psychologische littekens van, ik wil het ook relativeren. Maar daardoor ben ik wel gaan revolteren tegen alles wat religie is.” 

Herbeluister Touché ook via de podcast-app op je smartphone

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet