Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

“Als anatomische structuur bestaat de G-spot niet”

ma 8 jun. - 9:55

Meer dan 30 jaar vonden vrouwen in het tijdschrift ‘Cosmopolitan’ artikels met instructies over hoe ze hun G-spot konden vinden en stimuleren. Nu stopt dat. Want de G-spot zou volgens Cosmopolitan niet bestaan. Seksuologe Goedele Liekens reageert in ‘Nieuwe Feiten’.
© Yoann Boyer (Unsplash.com)

“Als anatomische structuur – een soort bolletje of zo – bestaat de G-spot niet” legt Goedele Liekens (nog eens) klaar en duidelijk uit in ‘Nieuwe Feiten’. Want ook ten tijde van het programma ‘De Lieve Lust’ kwam het onderwerp al ter sprake. Maar voor alle duidelijkheid: er bestaan geen foto’s of scans van, en je kan ‘m ook niet wegsnijden. Wel is het zo dat duizenden zo niet miljoenen vrouwen duidelijk zeggen dat ze “daarbinnen” een heel gevoelige plek hebben.

Liekens: “Misschien zit het probleem een beetje in het woord. Het is niet zozeer een plekje of een bolletje, maar een gebied waar verschillende zenuwuiteinden samenkomen. We weten sinds kort, en dat kan je wel meten, dat de clitoris ‘uitlopers’ heeft, zeg maar een soort wortels die ook inwendig langs de plasbuis naar binnen gaan. Die zijn tot 9 cm lang en die zwellen op bij opwinding en die geven natuurlijk een goed gevoel. En als vrouwen dan gaan omschrijven waar ze dat goede gevoel hebben, dan is dat inwendig aan het ‘plafond’ van de vagina, net achter dat bochtje (het schaambeen).”

Het gaat ook niet om anatomie, maar om seksueel plezier, zegt Liekens. “De meeste penissen maken geen bochtje naar boven” zegt ze ook. Maar dat is helemaal geen probleem: “Plekjes zat daarbinnen, je weet niet wat je daar allemaal tegenkomt.”

Toch blijven veel vrouwen zoeken naar die G-spot, wat ook tot frustraties leidt. 1 op de 10 zou om die reden zelfs seks vermijden, aldus Cosmopolitan. “Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat penetratie niet de meest succesvolle manier is om vrouwen tot een orgasme te brengen, en dat daar de frustratie in zit” zegt Liekens. “Eigenlijk gaat dat meer om prestatiegerichte seks: 'het moet hier tot een orgasme leiden'. Dat je daarop afknapt, kan ik me heel goed voorstellen.”

Beluister het gesprek met Goedele Liekens in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet