Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

“Als er één Diestenaar een straat verdient, is het Marieke Vervoort wel”

wo 29 jan. - 6:53

Er zijn bijzonder weinig straten die naar een vrouw werden vernoemd. Onder het motto ‘Meer vrouw op straat’ pleit Guy Swinnen voor een Marieke Vervoortstraat in Diest. “Liefst eentje zonder kasseitjes, die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.”
Guy Swinnen

Al enkele maanden voert Sofie Lemaire actie om meer straten naar opmerkelijke vrouwen vernoemd te krijgen. Ze trok daarvoor al naar verschillende grote Vlaamse steden.  Deze week wil Radio 1 ook de gemeenten en kleinere steden aanporren om zeker mee op de kar te springen. Zo bieden we campagnemateriaal aan, om promotie te maken voor ‘Meer vrouw op straat’.

Ook Guy Swinnen doet mee. Wat hem betreft mag er meteen een Marieke Vervoortstraat in ‘zijn’ Diest komen. “Niet alleen voor haar sportieve prestaties, maar ook omdat het een geweldige vrouw is. Ze is heel moedig en heel volhardend geweest. Haar keuze om euthanasie te plegen, was een heel moedige keuze geweest die tot ver in het buitenland werd opgemerkt.  Als er één Diestenaar een straat verdient, is het Marieke Vervoort wel.”

Swinnen kende Vervoort ook persoonlijk, al weet hij heel weinig van sport. “We voerden gewone gesprekjes, bijvoorbeeld als ze haar auto aan het inladen was aan de Colruyt. Ze was dan altijd zeer zelfbehulpzaam. En elke keer als ik haar tegenkwam, was ze altijd onwaarschijnlijk opgewekt. Ook al had ze moeilijke momenten, door haar pijn. Ze was altijd superpositief, en dat vond ik geweldig.”

(lees verder onder de foto)

Vervoort was belangrijk voor Swinnen, maar hoe belangrijk was ze voor Diest? “Ze heeft Diest op de kaart gezet” zegt Swinnen. Er is niet alleen het verhaal van haar euthanasie, maar er waren uiteraard ook haar sportieve prestaties. “Ook in het buitenland is ze opgevallen door haar doorzettingsvermogen, en door haar wil om de pijn en handicap te overwinnen.”

Als de straat er komt, moet die zeker toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, besluit Swinnen. “De winkels moeten makkelijk bereikbaar zijn. En geen kasseitjes, liefst.”

Beluister het gesprek met Guy Swinnen in 'De Ochtend':

Luister ook:

Kort na haar dood bracht The New York Times een bijlage van maar liefst 44 pagina’s over Marieke Vervoort. Met prachtige - heel aangrijpende - foto’s erbij, gemaakt door de Amerikaanse fotografe Lynsey Addario. Lotte De Caluwe van 'De Wereld van Sofie' sprak met Lynsey over hoe de reportage tot stand kwam, en over de speciale band die de fotografe met Marieke opbouwde tijdens de laatste jaren van haar leven.

Het gesprek met Lynsey Addario kan je herbeluisteren via Radio 1 Select. (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet