Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

“Als ik geen hulp krijg, ben ik er volgende week niet meer”

di 29 aug. - 13:21

Praten over psychische problemen is geen evidentie. Daarnaast vraagt het heel veel van mensen om de stap te zetten om hulp te zoeken. Maar als je dan nergens terechtkan, is dat enorm frustrerend. Het overkwam Dorien.
“Huisartsen kunnen ook niet op een kwartiertje inschatten hoe erg de situatie eigenlijk is”

“Mevrouw, het is zo dringend niet”

“Aan welke signalen merk je dat iemand psychische problemen heeft?”: die vraag stelde Hautekiet vandaag aan de luisteraars. Geen evidente vraag, want praten over je psychische problemen blijft een taboe in Vlaanderen. Maar niet voor Dorien Vaes. Ze staat in het onderwijs, en getuigde heel open over de moeilijke periode in haar leven.  Zo heeft ze er al een heel moeilijke zoektocht opzitten, omdat ze met haar hulpvragen nergens terecht kon: ze stootte op het probleem van de enorme wachtlijsten.

Dorien belde naar psychiaters, naar een psychiatrisch ziekenhuis,… maar nergens raakte ze binnen. Ze kreeg zelfs als antwoord: “Mevrouw, het is zo dringend niet”, terwijl ze zelf aangaf: “Sorry, maar als ik geen hulp krijg, ben ik er volgende week niet meer”.

Naar de huisarts

Kirsten Pauwels (directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding) onderschrijft het probleem. Zij raadt mensen aan om eerst naar de huisarts te gaan. Die weet meestal waar de patiënt in de regio terecht kan. 

Ook Dorien zette eerst de stap naar de huisarts.  Die schreef medicatie voor, maar ze had meer dan dat nodig om uit haar diep dal te geraken. Al wil ze in geen geval met modder smijten: “Zij kunnen ook niet op een kwartiertje inschatten hoe erg de situatie eigenlijk is”.

Uiteindelijk was het de man van Dorien die haar pushte om terug naar de dokter te gaan, en zo kwam ze met het Mobiel Crisisteam in aanraking. Daar heeft ze veel hulp aan gehad.

Vandaag gaat het goed met Dorien. Sinds januari is ze uit roulatie, maar nu mag ze terug beginnen werken.  En zo open als ze was op de radio, zo open is ze ook tegen haar collega’s uit het onderwijs. Aan de hand van kleuren vertelt ze hen hoe ze zich voelt, en hoe die collega’s daar dan mee kunnen omgaan. Zo zijn er groene, gele, oranje en rode dagen.

Vandaag was een groene dag.

Ongeveer 60% van de Vlamingen die zich niet goed in hun vel voelen, praat daar niet over. Daarom lanceert Te Gek!? vandaag een nieuwe campagne met tips over hoe men een moeilijk gesprek het best aanpakt.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet