Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

"Als ik op consultatie vraag of er sprake is van anale erotiek zegt iedereen altijd 'nee', maar dat klopt niet hé"

di 17 aug. - 1:04

Bart van Geluwe is darmchirurg en proctoloog, oftewel kontkundige. In #weetikveel sprak hij over het achterwerk en de anus. Eén van de onderwerpen die aan bod kwam, is anale erotiek.
Bart van Geluwe

Bij de Grieken, Romeinen en bepaalde indianenstammen was anale erotiek helemaal geen taboe.  Bij ons Westerlingen lijkt dat wel taboe te zijn, want als je op een consultatie vraagt of er aan anale erotiek wordt gedaan, antwoordt iedereen dat ze dat niet doen. Dat klopt natuurlijk niet", aldus dokter van Geluwe. Er is dus zeker nog een taboe rond anaal genot.

Er zijn verschillende redenen waarom anaal genot in de taboesfeer is beland. Eén reden is het geloof. "Het geloof promootte altijd voor voortplanting", begint van Geluwe. "Anale erotiek paste daar niet in, want dat gaat enkel om genot en niet om voortplanting", aldus de proctoloog. Dus werd het een taboe, "zodat gelovigen dat niet zouden gaan doen". Maar ook hygiënische redenen spelen mee.

HIV

In de jaren zestig, temidden van de flower power, duikt ook plots een mysterieuze ziekte op die alleen homoseksuele mannen lijkt te treffen. Het is wat we nu kennen als HIV, maar in die tijd gaf het anale erotiek een enorme negatieve connotatie. Ook het maatschappelijk debat zorgde voor een negatief beeld, door alle preventie en gezondheidscampagnes die opriepen om op te passen.

De anus heeft alles om gehypet te worden in plaats van een taboe te zijn

De anale zone ligt in dezelfde regio als de vagina en penis en het is genderneutraal, aldus de dokter. "Het is een lichaamsdeel met enorm veel potentieel en het heeft alles om gehypet te worden in plaats van een taboe te zijn."

Geen pijn

"Wetenschappelijk gezien is het onduidelijk of anale seks goed of slecht zou zijn. Het geeft wel een hoger risico op SOA's, maar dat ligt aan slecht condoomgebruik", verduidelijkt dokter van Geluwe.

Drie tips: Glijmiddel, Geduld en Goede condooms

Toch merk je dat er nog steeds een groot taboe sluimert rond die anale seks. Het zou incontinentie in de hand werken, onnatuurlijk zijn en pijn doen, zijn maar een aantal van de argumenten tegen anale seks. "Het mag natuurlijk nooit pijn doen", zegt Bart van Geluwe. Daarom geeft hij graag nog drie tips mee, de 3 G's: Glijmiddel, Geduld en Goede condooms moeten van de anale erotiek een memorabele beleving maken.

 

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet