Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"Als ik Sven niet had tegengehouden was hij op de fiets van Schuman gekropen en had hij 'n ritje met zijn wagen gemaakt"

di 16 nov. - 7:58

Niets heerlijker dan in de auto of tijdens een wandeling de wereld buiten te sluiten met een podcast. Bijvoorbeeld met ‘Het Mirakel van Schuman’, de gloednieuwe podcast van professor Europese Politiek Hendrik Vos en Sven Speybrouck. In ‘De Wereld Vandaag’ blikten ze terug op hun bijzondere reis door Europa.
Speybrouck en Vos

Wie kent Robert Schuman nog, de 'vader van Europa'? Waarom wil het Vaticaan hem zalig verklaren? En welke verhalen liggen te rapen in de Europese geschiedenis? Professor Hendrik Vos en Sven Speybrouck reisden door de EU en vielen van de ene verbazing in de andere. In de podcast ‘Het Mirakel van Schuman’ volg je hun roadtrip langs anekdotiek en tragiek en word je verrast door hun wonderlijke verhalen.

Eén van de stops tijdens de roadtrip was het huis van Robert Schuman zelf. “We hebben er eerst een rondleiding gekregen met een echte gids” blikt Sven Speybrouck terug in ‘De Wereld Vandaag’. “Er zat nog een controleur van de Stichting Robert Schuman bij die ons de hele tijd op de vingers keek. We hebben dat doorstaan, en daarna zijn we gewoon terug het huis binnengegaan, en hebben het op onze eigen manier gedaan.”

Neem dat van die eigen manier vooral serieus. Af en toe moest Hendrik Vos immers stalen zenuwen hebben: “Sven begon overal aan te komen.” Bijvoorbeeld aan een versie van de Schumanverklaring waarmee het allemaal begon op 9 mei 1950. “Ik heb dat respectvol bepoteld” lacht Speybrouck. “Als ik Sven niet had tegengehouden was hij op de fiets van Schuman gekropen en had hij een ritje met zijn wagen gemaakt”, reageert Vos.

Als ik Sven niet had tegengehouden was hij op de fiets van Schuman gekropen en had hij een ritje met zijn wagen gemaakt.

(lees verder onder de foto)

Sven Speybrouck en Hendrik Vos stellen in 'De Wereld Vandaag' hun nieuwe podcast voor (© VRT)

Sven Speybrouck en Hendrik Vos stellen in 'De Wereld Vandaag' hun nieuwe podcast voor (© VRT)

Mirakel?

Robert Schuman was een zeer katholiek iemand. Hoe zit het nu met zijn heiligverklaring? “Het heeft me verbaasd hoe ernstig ze dat nemen” zegt Hendrik Vos. “Volgens de paus heeft hij alle deugden om zalig en heilig te worden, het is alleen wachten op een mirakel, maar dat mag hij ook verrichten vanuit de hemel.”

Vos: “We zijn op bezoek geweest in het bisdom van Metz waar een abt ons heeft uitgelegd hoe ernstig ze daarmee bezig zijn. Ze verspreiden nu bidprentjes onder zwaar zieke mensen, met de vraag: ‘Bid tot Schuman, en als je geneest, laat het ons weten’.”

Lees verder onder de video van abt Pierre Guerigen

Het Bisdom van Metz heeft een dossier samengesteld dat in 2004 aan het Vaticaan werd bezorgd. Sindsdien is Schuman voor de katholieke kerk officieel een Dienaar van God, met hoofdletter en al.  De eenmaking van Europa is alvast voorgesteld als mirakel, maar lijkt door het Vaticaan niet aanvaard te worden.

Toch denkt Vos dat die heiligverklaring er nog van komt. Gewoon deze podcast beluisteren, en je komt er alles over te weten!

Beluister het gesprek met Hendrik Vos en Sven Speybrouck in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Beluister de podcast:

 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet