Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

"Als je iets echt wil, ga ervoor"

ma 8 mei - 9:59

Laura De Coninck is de dochter van dichter Herman, op 22 mei is het twintig jaar geleden dat hij overleed in Lissabon. Maar ze is vooral ook journalist en beeldend kunstenaar.
Laura De Coninck

Herman De Coninck werkte net als zijn dochter als journalist, maar hij is er altijd voor blijven vechten om poëzie te kunnen schrijven.  Dus ook na de werkuren. Daarin is hij ook een inspiratiebron voor Laura, zij volgt ook haar hart door de journalistiek te combineren met haar werk als illustratrice en schilder. Al is dat vaak niet makkelijk, zeker als ze kostbare tijd moet opofferen. om weer een nieuwe tentoonstelling te maken. Dan vraagt ze zich soms af: "waarom doe ik dit allemaal?" Maar als dan alle puzzelstukken in elkaar vallen en bezoekers van zo'n tentoonstelling echt geraakt worden door haar werk, is dat wel een bevestiging. "Ik probeer dat ook aan mijn kinderen mee te geven: als je echt iets wil, ga ervoor ook al gaat het ten koste van andere leuke dingen. Het is belangrijk om iets te willen betekenen."

Vreest ze soms dat mensen vooral komen kijken omdat ze de 'dochter van' is? "Het is natuurlijk een mes dat langs twee kanten snijdt. Het is wel bijzonder als mensen op je af komen die mij totaal niet kennen omdat ze ontroerd zijn door een gedicht dat over mij als klein meisje gaat. Ze vertellen dan het hun lievelingsgedicht is, en dat ze er kracht uit putten.  Nog voor ik iets doe word ik al speciaal bevonden door die mooie erfenis van de woorden die mijn vader heeft achtergelaten." Maar ze hoopt natuurlijk dat mensen ook voor haar eigen werk komen, dat haar eigen stem gehoord wordt. 

 

Op 22 mei is er een Hommage aan Herman De Coninck in de Arenbergschouwburg: Kristien Hemmerechts en Ellen Deckwitz lezen gedichten en brieven van Herman, hoboïst Bram Nolf speelt muziek, illustraties van Laura ondersteunen de voorstelling visueel. Info en tickets op de site van de Arenberg

Ware woorden waardoor ik me kan inleven in dezelfde situaties als hij toen.

— Laura De Coninck

Herman De Coninck heeft veel gedichten over zijn dochter geschreven. Laura put het meest troost uit 'Slaapliedje voor Laura in Gigaro'.  "Ware woorden waardoor ik me kan inleven in dezelfde situaties als hij toen." 

 

Slaapliedje voor Laura in Gigaro

Een miljoen vissen houdt zich stil
en daardoor slaapt de zee.
Moge ook jij een paar duizend gedachten
niet hebben, en daaronder slapen.

(Ik heb ze voor jou gehad. En soorten verdriet.
Ze waren de moeite niet.)
En moge je ontwaken door vogelgekwetter.
God is vertaald in het Hebreeuws,

maar dit is naar de letter

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet