Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

"Als je pas over tongzoenen begint als ze veertien zijn, dan ben je goed fout bezig”

vr 6 okt. - 9:43

Hoe praat jij met je kinderen over seks en seksualiteit? Dat vroeg Hautekiet vandaag aan de luisteraars, naar aanleiding van “Dokter Bea”, het nieuwe voorlichtingsprogramma op Ketnet. Goedele Liekens hoopt dat iedereen zijn kinderen laat kijken.
“Grijp elk moment aan om over seksualiteit te praten”

In het programma "Dokter Bea" neemt actrice Eva Van der Gucht de rol van dokter Bea op zich. Ze behandelt vragen en onderwerpen over het lichaam, relaties en seksualiteit waar prille tieners mee kampen.  Het programma richt zich op 9 tot 12-jarigen. En over die leeftijdsgrens werd ook duchtig gediscussieerd door de Hautekiet-luisteraars. Zo vond luisteraar An dat voorlichting best vroeger mag beginnen, terwijl royaltywatcher Kathy Pauwels een ‘zachtere’ aanpak verkoos. “Toen mijn zoon veertien was vroeg ik bijvoorbeeld of hij al wel eens gekust had.”

Met die laatste uitspraak was Goedele Liekens het niet eens, dus mengde ze zich in de discussie via Twitter:

Wat Goedele Liekens betreft, moet seksuele opvoeding veel vroeger beginnen. Daarnaast moet je ook durven praten over seksueel plezier, en niet alleen over de negatieve gevolgen van seks, zoals ongewenste zwangerschappen of SOA’s.

Ook moet je de juiste sfeer in huis creëren wanneer er over seksuele opvoeding of tongzoenen gepraat wordt. “Grijp elk moment aan om over seksualiteit te praten” zegt Liekens. Dat kan ook al tijdens Bob De Bouwer bijvoorbeeld. “Vraag je kind bijvoorbeeld of Bob De Bouwer verliefd is op Wendy en wat verliefde mensen zoal doen”. Meer moet dat niet zijn, gewoon een luchtige, vrolijke toon. “Gaan zitten en hét gesprek voeren, hoeft niet”.

Die luchtige en vrolijke toon, die zal alvast zeker terugkomen bij “Dokter Bea”, wat Liekens alleen maar kan toejuichen. Ze hoopt dat iedereen zijn kinderen gaat laten kijken, ook al komt er misschien wat nervositeit bij kijken:

Je zal nooit kunnen vermijden dat je kinderen met hun ogen draaien. Ze draaien ook met hun ogen als je zegt dat ze hun fietslicht moeten aanzetten.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet